De ce unele persoane se îmbată mai repede. Un expert în boli metabolice explică cât alcool poate bea o persoană, astfel încât să nu-și dăuneze


Cantitatea de alcool pe care un om poate să o bea, fără să dăuneze organismului, variază de la o persoană la alta, spun medicii români. Un expert în boli metabolice şi nutriţie ne spune ce se întâmplă în organismul nostru dacă bem prea multe pahare, și care este doza zilnică recomandată și de ce unele persoane se îmbată mai repede.

Doza zilnică recomandată pentru un bărbat sănătos în ceea ce priveşte alcoolul ar fi de două pahare de vin. Paharul însemnând aproximativ 250 ml sau două pahare de bere de 330 ml fiecare, fie două pahare de tărie de 50 ml fiecare. Alcoolul este un toxic pentru ficat. Mai mult de aceste doze, deja poate să facă multe daune în corp. O femeie poate consuma o doză de alcool pe zi, din cele menţionate mai sus”, explică Laura Ene, expert în boli metabolice şi nutriţie, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Mai primesc întrebarea dacă suntem cuminţi de luni până vineri, dacă putem cupla toate dozele pe weekend. Din păcate, dăunează. Este de preferat să bei câte un pahar în fiecare zi, decât să le aduni pe toate într-o singură zi. Alcoolul este o toxină, iar în exces poate să atace mai multe organe. Fiecare pahar ne costă aproximativ 100 de calorii din bugetul nostru zilnic", a mai spus medicul.  

De ce ne este foame când bem alcool

Ne este foame pentru că alcoolul creşte secreţia acidă gastrică şi ne dă senzaţie de foame. De aceea, alcoolul trebuie însoţit cu o masă. Trebuie băut în timpul sau după o masă. Pe de altă parte, alcoolul blochează şi arderea grăsimilor în ficat, iar cei care se străduiesc să ţină o dietă, această combinaţie de alcool în exces şi mâncare nu este una potrivită. La fiecare pahar de vin consumat, dacă reuşim să ne hidratăm cu două, chiar trei pahare de apă, corpului îi este mai uşor să metabolizeze”, a explicat Laura Ene.  

Contează şi numărul de kilograme şi modul în care ficatul funcţionează pentru metabolizarea alcoolului, dar secretul este să bem multă apă. Pe de altă parte, şi mâncarea ajută, a încheiat medicul. 

Comentarii Facebook