Obiceiul social care duce la boli cardiovasculare grave. Cum poate fi prevenită mortalitatea


Medicii cardiologi ne atenționează că anumite vicii, care s-au transformat în obiceiuri sociale, ne pun viața în pericol. Când vorbim despre bolile de inimă, prevenția este cea mai bună strategie, cu aceste afecțiuni oamenii se adresează la un medic, adesea mult prea târziu. 

Cardiologul Silviu Dumitrescu a explicat la rubrica ”Sfat de Sănătate”, de la Antena 3, ce înseamnă prea târziu atunci când vorbim de bolile de inimă dar și care este obiceiul „social” care dăunează sănătății inimii.

Fumatul este factorul de risc care, din păcate, nu este combătut suficient și constituie în continuare un obicei social. Ieșim la o țigară, stăm de vorbă la o țigară... Nivelul de colesterol este mare, dislipidemia, adică nivelul de grăsimi foarte mare din sânge, hipertensiunea care este nediagnosticată la timp și de foarte multe ori tratată insuficient”, explică Silviu Dumitrescu, medic cardiolog.

Cum poate fi prevenită mortalitatea

Pentru bolnavii cardiovasculari, sigur că și aici trebuie făcut mai mult. Sunt două direcții de acțiune prin care putem reduce mortalitatea cardiovasculară.  Prima este a preveni boala cardiovasculară, a prinde acele persoane aflate la risc de a face boală și de a opri evoluția bolii, de a nu ajunge în etapa clinică. Acest lucru se poate face prin cei care au primul contact cu pacientul și anume medicii de familie. Implementarea unui program național la nivelul medicilor de familie prin care să se evalueze riscul cardiovascular al persoanelor aflate în evidența lor după anumite criterii stabilite de societatea Europeană de cardiologie, notează sursa citată. 

Și criteriile sunt simple și comune. Există aplicații care pot fi folosite. Există și surpriza să găsești boala care a fost asimptomatică sau cu simptome foarte puține. Cred că prin implicarea medicilor de familie și prin evaluarea riscului cardiovascular în medicină primară, în medicina de prim nivel, am putea reduce din incidența bolii cardiovasculare.

Uneori poate fi prea târziu: „end stage heart failure”

Încercăm să nu vorbim de prea târziu însă evident că și în boala cardiacă întâlnim ceea ce se numește ”end stage heart failure”.  De multe ori, în situația aceasta, o soluție salvatoare care din păcate în România nu se realizează în proporție suficientă este implantul cardiac. Din nou cifrele, dacă ne raportăm la Europa, sunt extrem de mici

Nu toți pacienții aflați însă în situația unei boli terminale au indicație de transplant. De fapt, cei mai mulți nu au indicația de transplant și sigur că atunci când este prea târziu, atunci când nu mai avem soluții, ceea ce putem să facem este doar paliația”, a povestit medicul Silviu Dumitrescu la Antena 3. 

Comentarii Facebook