De ce nu pot să-ți alegi tipul de vaccin cu care să te vaccinezi? Cherecheș: „Toată lumea vrea să se vaccineze”


Răzvan Cherecheș, directorul departamentului de Sănătate Publică, din cadrul UBB Cluj, a răspuns unei întrebări adesea întâlnite în ziua de azi, în sezonul vaccinării anti-coronavirus.

De ce nu pot să-mi aleg tipul de vaccin cu care să mă vaccinez?

Este imposibil din punct de vedere logistic ca cele trei tipuri de vaccinuri: Pfizer, Moderna și AstraZeneca să fie disponibile în orice moment, în toate centrele de vaccinare”, a spus acesta.

„Să presupunem că mâine este prima zi de iarnă, în care ești prins fără cauciucuri de iarnă pe stradă și primești amendă. Și îți dai seama că ai uitat să-ți pui cauciucuri de iarnă. Te duci  repede la magazin să-ți cumperi cauciucuri de iarnă și în fața ta e o coadă mare de oameni, în spatele tău  altă coadă mare de oameni. Cu toții vor să-și cumpere cauciucuri de iarnă. În momentul în care îți vine și ție rândul, după multe ore de așteptare, de care cauciucuri de iarnă îți vei cumpăra? Foarte simplu: de care există în acel moment. Pentru că nu ai opțiuni.

Ei bine, în acest moment, vaccinurile sunt în aceeași situație. Toată lumea vrea să se vaccineze, nu există stocuri disponibile. În momentul în care intri pe platforma de vaccinare ca să te vaccinezi, vei alege vaccinul care este disponibil în acel moment.

Ținând cont că vaccinurile Pfizer și Moderna au eficacitate 94 și 95%, iar vaccinul AstraZeneca are eficacitate  de 82,4%, toate acestea constituie opțiuni extrem de bune de protecție împotriva COVID-19.

Vaccinați-vă cu acel tip de vaccin care este disponibil în acel moment. În nicio țară din lume nu poți să-ți alegi tipul de vaccin cu care poți să te vaccinezi.


Comentarii Facebook