De ce cazurile noi COVID în România scad, în timp ce în alte țări virusul face prăpăd


România a intrat de ceva vreme într-o fază de platou în ceea ce privește cazurile noi de infectare cu coronavirus, în ciuda faptului că tulpina Omicron face prăpăd în alte țări, unde autoritățile se văd nevoite să aplice noi restricții.

Experții nu sunt însă foarte optimiști nici cu privire la țara noastră. Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, spune că nu este „o prezicere paranormală” faptul că următorul val va veni cu siguranță și în România, probabil după sărbători, pentru că tulpina Omicron se răspândește alarmant.

Ce se petrece la noi în momentul de față reprezintă un fenomen epidemiologic la care, de altfel, ne așteptam, și anume consumarea valului pandemic. Urmează o perioadă descrescătoare în ceea ce privește numărul de cazuri zilnice, o perioadă binevenită, dar în același timp o perioadă în care ar trebui să ne pregătim pentru următorul val pandemic, care cu siguranță va veni, această tulpină Omicron se răspândește în mod alarmant comparativ cu tulpina Delta sau cu ce am avut înainte”, a declarat Ștefan Dascălu.

Nu este o prezicere paranormală să spunem că va veni următorul val. Pandemia presupune o periodicitate și trebuie să o gestionăm mai bine”, mai spune el.

Toți ne dorim relaxarea, toți dorim să scăpăm odată de pandemie, dar condițiile pentru a ajunge în acel punct depind tot de noi. Dacă nu reușim să atingem acea imunitate colectivă, pentru a permite relaxarea, degeaba o implementăm. Dacă facem lucrurile cum le-am făcut și până acum, adică pe jumătate, degeaba le facem. Reușim, într-adevăr, să încetinim efectul pandemic, dar efectele semnificative, și anume suprasolicitarea sistemului de sănătate, rămân inevitabile și aici este marea problemă la noi”, susține Ștefan Dascălu.

Va reprezenta varianta Omicron sfârșitul pandemiei?

Cu privire la sfârșitul pandemiei, Ștefan Dascălu spune că este încă o necunoscută.

Aici intervin două aspecte pe care încă nu le cunoaștem complet, și anume cât de infecțioasă este această tulpină nouă  - și deja avem dovezi puternice în acest sens - și în al doilea rând, trebuie să ne gândim la simptomatologia cauzată de tulpină. Dacă este, într-adevăr, o tulpină mai blândă din punctul de vedere al simptomatologiei, nu înseamnă că am scăpat, din contră, dacă este mult mai infecțioasă, același număr de cazuri zilnice severe va fi tradus prin răspândirea acestei tulpini. Deci, practic, din punctul de vedere al sănătății publice și al epidemiologii, presiunea asupra sistemului sanitar va fi aceeași, dacă virusul se propagă mult mai ușor, chiar dacă în medie cauzează mai puține cazuri severe”, a explicat Ștefan Dascălu la Digi 24.


Comentarii Facebook