Cercetător român la Oxford explică de ce în România scad cazurile COVID, iar în alte țări cresc


Cazurile de COVID din România scad, iar în alte țări sunt în creștere. Experții avertizează că acesta este calmul dinaintea furtunii. 

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, a declarat luni, la Digi24, că România va fi lovită fără discuții de următorul val COVID.

Ce se petrece la noi în momentul de față reprezintă un fenomen epidemiologic la care, de alfel, ne așteptam, și anume consumarea valului pandemic. Urmează o perioadă descrescătoare în ceea ce privește numărul de cazuri zilnice, o perioadă binevenită, dar în același timp o perioadă în care ar trebui să ne pregătim pentru următorul val pandemic, care cu siguranță va veni, această tulpină Omicron se răspândește în mod alarmant comparativ cu tulpina Delta sau cu ce am avut înainte”, a declarat Ștefan Dascălu.

Acum ar trebuie revigorată campania de vaccinare și crescută testarea

Toți ne dorim relaxarea, toți dorim să scăpăm odată de pandemie, dar condițiile pentru a ajunge în acel punct depind tot de noi. Dacă nu reușim să atingem acea imunitate colectivă, pentru a permite relaxarea, degeaba o implementăm. Dacă facem lucrurile cum le-am făcut și până acum, adică pe jumătate, degeaba le facem. Reușim, într-adevăr, să încetinim efectul pandemic, dar efectele semnificative, și anume suprasolicitarea sistemului de sănătate, rămân inevitabile și aici este marea problemă la noi”, a arătat Ștefan Dascălu.

Varianta Omicron va aduce imunizarea de masă?

Aici intervin două aspecte pe care încă nu le cunoaștem complet, și anume cât de infecțioasă este această tulpină nouă  - și deja avem dovezi puternice în acest sens - și în al doilea rând, trebuie să ne gândim la simptomatologia cauzată de tulpină. Dacă este, într-adevăr, o tulpină mai blândă din punctul de vedere al simptomatologiei, nu înseamnă că am scăpat, din contră, dacă este mult mai infecțioasă, același număr de cazuri zilnice severe va fi tradus prin răspândirea acestei tulpini. Deci, practic, din punctul de vedere al sănătății publice și al epidemiologiei, presiunea asupra sistemului sanitar va fi aceeași, dacă virusul se propagă mult mai ușor, chiar dacă în medie cauzează mai puține cazuri severe”, a explicat Ștefan Dascălu.

Pentru a fi apărați de varianta Omicron trebuie să fie administrată și a treia doză de vaccin

Practic, o primă linie de apărare o avem și cu această versiune a vaccinurilor și speranța mea este că în cel mai scurt timp vor exista demersuri pentru adaptarea vaccinurilor la tulpinile aflate în circulație, similar modului care se aplică pentru vaccinul antigripal. Ne vom aștepta în viitorul - sper eu - cât mai apropiat să existe vaccinuri specifice pentru tulpina în circulație. Noi în momentul de față încă vaccinăm împotriva tulpinii Wuhan, tulpina inițială, dar din fericire, tehnologia atât ARN mesager, cât și vector viral și restul permite adaptarea lor într-un timp foarte scurt”, a arătat cercetătorul român.

Comentarii Facebook