Cum recunoaştem roșiile forţate să crească cu chimicale, sunt un pericol pentru sănătate: „Există în sortimentul actual o serie de hibrizi”


Unele dintre roşiile ţuguiate, care se regăsesc pe tot mai multe dintre tarabele din pieţele de la noi, reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate. Este vorba despre roşiile crescute forţat cu diverse chimicale. 

Acest sortiment a iscat adevărate dispute între clienţi şi producători. Fermierii susţin că acel „moţ”  ar fi o anume caracteristică a unui soi bulgăresc, însă specialiştii spun că totul este doar o minciună, iar ţuguiul indică faptul că roşiile au fost crescute forţat cu diverse chimicale. 

În primul rând trebuie să fim foarte atenți. Nu toate tomatele acestea care sunt ţuguiate sunt neapărat periculoase. Există în sortimentul actual o serie de hibrizi care au acest mucron, această excrescență, care nu este chiar atât evidentă, dar ea există. 

Firmele de distribuție au adus pe piață niște hibrizi din aceştia. Însă, dacă mucronul este foarte evident, asta înseamnă într-adevăr că acele fructe au fost stimulate excesiv. 

Stimularea se face fie pentru a ajuta planta să realizeze polenizarea, pentru că altfel, datorită temperaturilor scăzute și a luminii proaste, tomatele nu reușesc să polenizeze, adică să facă pur și simplu fruct. 

Apoi, se întâmplă fie să cadă florile, fie fructele legate fără o polenizare adecvată să cadă imediat după ce s-au format.

Din cauza aceasta, producătorii de tomate sunt practic obligaţi, să zic așa, să recurgă la o serie de metode pentru a preveni aceste riscuri. 

Există însă și metode mecanice care nu sunt dăunătoare. Pur și simplu trebuie să treci în fiecare zi printre plantele de tomate și să mişti fie tulpina plantelor, fie chiar inflorescențele care sunt formate și sunt înflorite, ceea ce ajută ca polenul să ajungă de pe antere pe stigmat, deci practic e vorba aici de o plantă hermafrodită.

Dar există pe piață și câțiva stimulenți chimici, într-adevăr, dar care dacă sunt utilizați în concentrații adecvate, exact cum scrie pe plicul cu care se comercializează, dacă se stropește doar inflorescența care are florile înflorite, atunci nu există riscuri. 

Riscul este însă în momentul în care aceste inflorescenţe sunt stimulate excesiv, deci practic se fac tratamente de 2-3 ori pe săptămână și ele ar trebui să se facă mult mai rar", a explicat Viorica Lagunovschi, doctor la Facultatea de Horticultură, miercuri, la Antena 3 CNN.

Așadar, horticultorii au posibilitatea fie să crească roșiile cu stimulenți chimici care, folosiți potrivit instrucțiunilor, nu ar trebui să ne facă rău, fie există acea metodă mecanică ce presupune însă mult mai multă muncă.

Comentarii Facebook