Cum alegem crenvurștii sănătoși. Directorul ICA: ”Ar trebui să ne orientăm spre cei cu membrana zbârcită!”


Românii se uită tot mai mult la calitatea mâncării, dar de multe ori este extrem de greu de ales.

Invitat în emisiunea iThink de la Antena 3 CNN, Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară, a explicat la ce ar trebui să fim atenți atunci când căutăm un aliment sănătos. 

Bineînțeles că eticheta este primul loc unde ar trebui să căutăm. Însă, în afară de etichetă, trebuie să punem mult preț și pe aspectul produsului. 

Putem consuma cu încredere ceea ce găsim în piață, atât timp cât știm și facem anumite alegeri și știm să ne uităm la produs. Nu o să luăm niciodată o caserolă de carne bombată, de exemplu”, a spus directorul ICA. 

Însă atunci când vorbim despre aspect, nu trebuie să căutăm doar semne de alterare a produsului. Felul în care arată alimentul ne poate da indicii importante despre cât de sănătos este. 

Noi reacționăm oarecum neașteptat. Acum câțiva ani un producător de crenvurști a încercat să nu mai aditiveze crenvurștii, să nu mai adauge în crenvurști nitritul, să nu mai adauge ascorbatul, să nu mai folosească aditivii care să folosesc uzual. Ce s-a întâmplat? Crenvurștii nu au fost consumați. Deci nici măcar angajații nu i-au consumat, pentru că erau de culoare brună, ușor verzui, nu mai aveau aceeași consistență, nu mai fierbeau la fel de bine, nu mai erau la fel de zemoși la interior, erau cu totul un alt produs.

Noi, în schimb, ne ducem către acel produs pe care îl știm. Dacă mergem acum la raft și căutăm crenvurștii, un consumator neavizat se va duce către acel crenvurst ușor roz, pe care membrana este foarte bine întinsă și care are și un aspect comercial ușor strălucitor.

Sunt toate greșelile pe care le putem face atunci când alegem acel crenvurst. Crenvurstiul ar trebui să fie cât mai deschis la culoare, pentru că o carne tocată, mai ales o carne de pui, știm bine că nu este o roșiatică, nu poate avea culoarea roz”, a mai spus Alexandru Cîrîc.

Atunci când membrana va fi ușor zbârcită pe crenvurst înseamnă că a trecut printr-un proces de afumare, sau printr-un proces termic care a scos apa din crenvurst, deci el va avea o valoare nutrițională mai mare. Deci nu va fi apă.

Atunci când la suprafață nu este strălucitor și nu este umed, riscul microbiologic este mai mic, pentru că bacteriile se dezvoltă mai bine pe suprafețele umede decât pe suprafețele uscate.

Noi ne ducem la raft și cerem acești crenvurști. Producătorii ne vor oferi întotdeauna ceea ce cerem noi, nu ceea ce este bine pentru noi”, a concluzionat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, în exclusivitate în emisiunea iThink la Antena 3 CNN. 

Comentarii Facebook