Clasamentul țărilor europene cu cei mai mulți fumători. Pe ce loc se situează România?


În medie, aproape 20% din populația întregului continent european fumează zilnic. Studiile arată că sunt mai mulți bărbați fumători decât femei. Aceleași studii spun și că cele mai multe persoane care aprind măcar o țigară pe zi, au acest obicei de cel puțin zece ani.

Conform unor date făcute publice de agenția Eurostat, 19,7% din populația Uniunii Europene cu vârsta minimă de 15 ani fumează zilnic. În 2019, anul ultimului raport statistic, actualizat în noiembrie 2022, 5,9% din fumătorii europeni au aprins 20 sau mai multe țigări zilnic, iar 12,6% au fumat mai puțin de 20, relatează Euronews.

Țările din UE cu cel mai mare consum de țigări sunt Bulgaria, unde 28,2% din populație fumează zilnic, Turcia (27,3%), Grecia (27,2%), Ungaria (28,8%) și Letonia (24,9%).

În România, 19,8% din populație fumează zilnic, țara noastră depășind cu puțin media din Uniunea Europeană, care este 19,7%.

România se situează pe locul 17, în a doua jumătate a clasamentului care vizează 30 de țări europene.

Aceeași statistică dezvăluie că țările cu cei mai puțini fumători sunt Suedia (9,3%), Islanda (11,2%), Finlanda (12,5%), Norvegia (12,9%) și Luxemburg (13,5%).

tigari 1.png

Suedia a devenit țara europeană cu cel mai mic număr de fumători după mai mulți ani de luptă împotriva tutunului. Fumatul în baruri și restaurante a fost interzis aici încă din 2005, iar în 2019 interdicția a fost extinsă și pe terasele localurilor și în locurile publice.

Bărbații din România fumează mult mai mult ca și femeile

În Europa, 22,3% din bărbați cu vârsta de peste 15 ani fumează zilnic, comparativ cu 14,8% din femei. Bărbații din România se numără printre cei mai mari amatori de tutun din Europa - astfel, țările cu cei mai mulți bărbați fumători sunt Bulgaria (37,6%), Letonia (34,4%) și România (30,6%).

În schimb, țările în care femeile fumează cel mai mult sunt Germania (18,6%), Croația (19,2%) și Bulgaria (20,7%).

România iese în evidență și prin diferența mare dintre procentul bărbaților fumători și cel al femeilor care fumează zilnic: 30,6% bărbați, comparativ cu 7,5% femei.

Există și țări în care diferența dintre cele două sexe e foarte mică sau chiar inversată. În Suedia, în ciuda interdicțiilor introduse, 6,8% din femei fumează, comparativ cu 5,9% din bărbați.

În Danemarca fumează 11,7% din bărbați și 11,8% din femei, iar în Norvegia diferența este mică: 11% din bărbați sunt fumători și 9,4% din femei fumează zilnic.

Datele mai arată că majoritatea vastă a celor care își aprind zilnic țigara fumează de cel puțin zece ani. 78,1% din bărbații care fumează zilnic au acest obicei de cel puțin un deceniu, comparativ cu 73,5% din femeile fumătoare.

Unde au succes țigările electronice: exemplul României

Promovate ca o variantă mai sigură în comparație cu cele clasice, țigările electronice devin tot mai populare, mai ales în rândul tinerilor. Cumulând vaparea ocazională cu cea zilnică, țările din UE unde se vapează cel mai mult sunt Franța (6,6%), Polonia (6%) și Olanda (5,9%).

Cel mai mic procent de vapare din UE se înregistrează în Spania (1%). Turcia, țară non-UE dar luată în calcul, are chiar o proporție ușor mai mică, de 0,9%.

România se remarcă prin cel mai mic număr de fumători zi de zi de țigări electronice - 0,3%. La acest capitol, țările cu cei mai mulți fumători sunt Polonia (4,6%), Islanda (4,1%) și Franța (3,4%).

tigari 2.png

În 20 de state membre UE, numărul celor care au renunțat la vapare îl depășește pe cel al fumătorilor de țigări electronice. În șapte țări numărul celor care vapează e mai mare decât cel al persoanelor care au renunțat la acest obicei: Letonia, Croația, Lituania, Grecia, Olanda, Cehia și Irlanda.

Datele au fost centralizate în 2019 și actualizate în noiembrie 2022. Următorul raport Eurostat asupra fumatului va fi publicat în 2027.

Comentarii Facebook