Cei care vor dona celule stem vor fi scutiți de plata CASS timp de zece ani de la donare


Cei ce vor dona, începând cu 18 septembrie 2022, celule stem extrase din măduva osoasă sau sânge, vor beneficia de scutire de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) timp de zece ani de la donare, dacă nu obțin venituri (venituri din muncă, pensie sau din alte resurse), potrivit unei ordonanțe publicate joi, 1 septembrie, în Monitorul Oficial. 

OG 37/2022, apărută ieri în Monitorul oficial, introduce în Codul fiscal o nouă categorie de persoane ce vor fi exceptate de la plata CASS. Este vorba, mai exact, despre exceptarea de la plata CASS, începând cu data de 18 septembrie 2022, a donatorilor de celule stem hematopoietice.

Donatorii de celule stem hematopoietice care au donat pentru un pacient neînrudit sau înrudit, pentru o perioadă de 10 ani de la donare... Donatorii de celule stem hematopoietice care sunt identificaţi ca fiind compatibili cu un pacient neînrudit sau înrudit, pentru evaluarea medicală finală în vederea donării, donare şi monitorizarea postdonare, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse”, se arată în ordonanță.

Exceptarea de la plata CASS pentru donatorii de celule stem se va aplica timp de zece ani de la momentul donării

Celulele stem hematopoietice se pot extrage, în cazul adulților, din măduva osoasă sau sânge și sunt folosite în tratarea unui număr mari de afecțiuni, inclusiv a unor tulburări imune sau boli oncologice.

În prezent beneficiază de scutirea de la plata CASS, printre alții:

  • copiii până la vârsta de 18 ani;
  • soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate;
  • persoanele cu handicap;
  • femeile însărcinate și lăuzele;
  • persoanele fizice care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale;
  • persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj.

Comentarii Facebook