Ce greșeli fac românii atunci când își măsoară tensiunea. Vezi care sunt regulile pentru a afla rezultatul corect de fiecare dată


Măsurarea tensiunii arteriale acasă este foarte ușoară, mai ales datorită aparatelor care se găsesc în orice farmacie.

Medicul Gheorghe Lascu, președintele Societății de Medicină de Familie Maramureș atrage atenția că deși pare foarte ușor, e nevoie să respectăm câteva reguli simple. În ce privește aparatele de măsurarea tensiunii arteriale ieftine, găsite la supermarket, medicul spune că trebuie să fim foarte atenți.

Nu folosiți aparate de măsurat tensiunea tip „brățară”

În general, recomand pacienților mei să nu folosească aparate tip brățară, ci aparate care se umflă pe braț, cu manșetă, cu dispozitiv de umflare și dezumflare automat. S-au vândut și în marketuri, în diverse magazine, diverse aparte la niște prețuri modice, dar care nu erau de calitate. Sfatul meu este pentru cei care vor să-și cumpere un tensiometru, să cumpere unul de calitate, luat dintr-un centru de tehnică medicală sau la recomandarea medicului de familie”, explică medicul.

Așteptați cel mai bun moment pentru a vă măsura tensiunea

Următoarea regulă este să fim atenți momentul în care ne măsurăm tensiunea arterială. Potrivit medicului, sunt momente în care ar trebui să lăsăm aparatul de-o parte, să ne așezăm într-un fotoliu și să așteptăm 10-15 minute.

Tensiunea arterială se măsoară întotdeauna în stare de repaos. Adică: dacă am urcat scările, dacă ne-am grăbit, dacă am făcut un efort, dacă ne-am enervat, am obosit, am alergat etc, nu ne măsuram imediat tensiunea arterială. În această perioadă bătăile inimii se normalizează, suflu respirator își revine, nu mai gâfâim, iar organismul este în acea stare potrivită pentru măsurarea tensiunii arteriale”, mai explică medicul, conform Adevărul.

Nu o vom măsura niciodată după ce am fumat, după ce am consumat alcool, după ce am băut cafea sau după ce am fumat «prostii» - că se practică mai nou” a încheiat medicul.

Sursa foto: cardioclass.ro

Comentarii Facebook