Care sunt alimentele care te pot duce direct la spital de 1 mai și de Paște. Un medic explică de ce anume să ne ferim în aceste zile de sărbătoare

Atenție la alimentele din carne crudă sau preparate insuficient

  • Toxinfecțiile și colecistita- afecțiunile care ne pot trimite cel mai frecvent la urgențe de 1 mai și Paște
  • Toxifecțiile -preparate din carne și pește păstrate în condiții improprii sau au fost gătite insuficient (sushi, biftec, fructe de mare, cârnați)
  •                     - ciuperci- toxina ciupercii este foarte periculoasă
  • Colecistita- alcool, carne tocată, dulciuri                                

Toxinfecțiile și colecististita sunt cele mai frecvente afecțiuni care ne trimit la urgențe în perioada sărbătorilor de Paște. Toxinfecțiile sunt cauzate cel mai adesea de consumul unor alimente contaminate cu bacterii sau de faptul că mâncarea nu a fost suficient gătită. Medicul Voichița Lăzureanu, șef secție la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara a explicat la Antena 3 CNN, că pericolul vine, în general, din carne și pește cumpărate din locuri în care nu a fost păstrate în condiții corespunzătoare sau dacă acestea nu au fost preparate termic suficient. De exemplu, adaptarea modernă a preferințelor noastre alimentare cum ar fi sushi, fructe de mare sau biftec tartar și cârnați, care sunt mai aproape de carnea crudă.  

”Aceste toxine pot să rămână doar la nivelul tubului digestiv sau poate să treacă prin circulația sângelui și să ajungă să fie denumite neuro-toxine, pentru că afectează sistemul nervos central. A fost nu de mult tot la copii foarte tineri, acele toxine generate cu tropism pe rinichi și pe ficat. Și atunci decesele s-au produs prin insuficiență hepatorenală. Avem alte tipuri de bacterii care produc, mai ales în lipsa aerului, toxină. Vorbim aici de cârnați, în special. Vorbim de alimente din conserve, unde nu iese aer și acest microb se poate dezvolta și noi ingerăm direct aceste toxine. Acestea sunt cumva cele mai periculoase dintre cazuri. Ingerarea directă a toxinelor, unde organismul nostru nu reușește întotdeauna să facă față și există și decese”,

a declarat medicul Voichița Lăzureanu.

sushi.jpg

Prin urmare, aceasta ne recomandă să consumăm carne proaspătă achiziționată doar din locuri pe care le considerăm sigure și din care nu am auzit să fi izbucnit toxinfecții alimentare. 

Ciupercile- toxina ciupercii poate genera toxinfecții alimentare grave

Un alt aliment periculos , îl constituie ciupercile. ”Și știm toxina ciupercii, care și aceasta este extrem, extrem de importantă și de multe ori generează astfel de toxiinfecții alimentare”, susține medicul.

De asemenea, sunt și măsurile de igienă- spălarea pe mâini când preparăm aceste alimente- sunt extrem de importante pentru a ne păstra sănătoși pe perioada sărbătorilor.

La toate acestea, se adaugă evident și cât suportă organismul fiecăruia dintre noi, iar aici vorbim de colecistita, așa numite crizele de fiere, care nu sunt totdeauna legate de toxicitate sau de microorganism, ci de rezistența noastră.

Carnea tocată, alcoolul și dulciurile agravează situația

”Cât putem sau nu putem să suportăm, mai ales atunci când vorbim de carne tocată, de carnea amestecată, de carne prăjită, la care sigur că se mai adaugă și alcoolul, se mai adaugă și garniturile, se mai adaugă și dulciurile. Și atunci e așa un fel de aglomerare maximă în stomacul nostru”, a mai spus medicul Voichița Lăzureanu, șef secție la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara.

alcool.jpg


Comentarii Facebook