Când va „lovi” următorul val COVID-19 în România? Rafila: Numărul cazurilor a crescut cu 80% de la o săptămână la cealalta


Ne confruntăm cu o nouă creştere a numărului de îmbolnăviri de COVID-19. Numărul celor care s-au infectat s-a dublat de la o săptămână la alta, astfel că, în doar 7 zile, s-au înregistrat 8 mii de cazuri. Una dintre explicații este că noile variante reuşesc să evite barierele puse de vaccin sau de o infectare anterioară.

Vârful noului val va fi atins în august

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a anunţat că vârful acestui nou val va fi atins în august, când vom avea 10 mii de imbolnaviri pe zi. Cele mai intalnite simptome în acest nou val de îmbolnăviri sunt durerea de cap, durerile musculare şi durerea în gât. Mai puţin febră sau dificultăţile de respiraţie. Se ştie deja că protecţia oferită de vaccinuri şi de infectări precedente scade după câteva luni.

De asemenea, Alexandru Rafila recomandă vaccinarea şi spune că serurile actuale protejează în faţa formelor grave de boală. De la 1 iulie, vaccinarea COVID-19 a trecut în responsabilitatea medicilor de familie. 

Vaccinarea este o activitate de rutină care se va desfășura la cabinetele medicilor de familie, ca și celelalte vaccinări care se fac. Căutăm o soluție încât pierderile de vaccin să nu le mai fie imputabile medicilor de familie”, spune Rafila.

Cazurile noi de Covid aproape s-au dublat. Rafila recomandă purtarea măștii în mijloacele de transport

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat luni că în ultima săptămână s-au înregistrat 7.726 de cazuri de COVID-19. Acest bilanţ este cu 80% mai mare faţă de săptămâna anterioară, când au fost 3.974 de cazuri. Potrivit datelor prezentate luni de ministrul Sănătăţii, 7.726 de cazuri noi de COVID-19 au fost diagnosticate în ultima săptămână, 922 de persoane fiind internate la nivel naţional, dintre care 52 de persoane sunt internate la ATI, 25 dintre acestea fiind nevaccinate. Dintre persoanele infectate în ultima săptămână, 1.307 sunt cazuri de reinfectare: „Numărul de decese, din fericire, rămâne mic, 16 decese pe parcursul unei săptămâni”, a mai declarat ministrul. Conform datelor prezentate, decesele sunt în cazul a 11 bărbaţi şi cinci femei. 

În ultima săptămână s-au efectuat peste 70.000 de teste pentru depistarea infecţiei COVID-19, dintre care 18.076 teste RT-TCR şi 56.678 teste rapide. Potrivit ministrului, la finalul lunii mai se înregistrau în jur de 2.000 de cazuri săptămânal, „după care a început creşterea”, ajungându-se la o creştere de circa 80% în săptămâna 27 iunie - 3 iulie faţă de cea anterioară.


Comentarii Facebook