Avertismentul specialiștilor: Mai multe virusuri lovesc din toate direcţiile, după ce imunitatea populației a fot slăbită de pandemia COVID-19


Virusuri cunoscute și mai puțin cunoscute atacă în toate direcțiile lumii, spun specialiștii, dând exemplul meningitei, hepatitei de cauză necunoscută, variolei maimuței și, mai nou, al poliomelitei care de câteva luni se transmite comunitar în Marea Britanie, culminând cu riscul infectării cu holeră care îi pune pe jar pe specialiștii din Republica Moldova și România. 

Hepatita de cauză necunoscută

O serie de boli infecțioase, nu doar COVID-19, au luat o amploare colosală în această perioadă, atrag atenția specialiștii. Este vorba despre cazurile de hepatită de cauză necunoscută, care se acumulează în fiecare zi. Din cauza acestei boli infecțioase, 19 copii au avut nevoie de transplant hepatic până acum, notează doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină InoMed, pe pagina sa de socializare. 

Variola maimuței

Un alt motiv este explozia epidemică de infectări cu variola maimuţei, mai spune specialistul: „Sunt 2.103 cazuri raportate la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe 17 iunie, 83% din cazuri în Europa. Majoritatea celor identificate până acum apar la bărbaţi care fac sex cu bărbaţi. Alte rapoarte sugerează un număr aproape dublu de cazuri, confirmate sau probabile – 3.108, conform agenţiei americane Centers for Disease Control and Prevention - CDC”.

Virusul poliomielitei, depistat la Londra 

Lista continuă cu depistarea virusului care provoacă poliomielită, în apele uzate ale Londrei. Agenţia pentru Siguranţa Sănătăţii din Marea Britanie (UKHSA) a anunţat că s-au găsit dovezi ale transmiterii comunitare a virusului. Probele pozitive au fost găsite începând cu luna februarie, dar nu au fost raportate până acum cazuri de boală sau paralizie asociată. Autorităţile au îndemnat oamenii să se asigure că ei şi familiile lor sunt la zi cu vaccinurile împotriva poliomielitei pentru a reduce riscul infectării.   

Potrivit dr. Marius Geantă, este prea devreme pentru a emite ipoteze asupra acestui fapt, dar izolarea pentru prima dată din 1984 a virusului poliomielitic în apele uzate din Londra este o dovadă a nivelului de performanţă al britanicilor. „Descoperirea virusului poliomielitic în apele uzate din Londra arată capacitatea sistemului de sănătate publică din UK de a folosi toate sursele de informaţii disponibile şi validate pentru a supraveghea circulaţia patogenilor şi, pe baza acestor informaţii, de a lua decizii de sănătate publică în timp real, bazate pe dovezi. Apele uzate sunt o resursă de obicei neutilizată sau subutilizată în sănătatea publică, deşi analiza datelor din aceste surse au dat o predicţie asupra viitoarelor valuri ale pandemiei de COVID-19 în Canada, Africa de Sud sau SUA. Marea Britanie rămâne referinţa în Europa”, punctează medicul.

Atenționare de holeră în România

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis o alertă către medicii de familie. Medicii au fost rugați să fie atenți și să anunțe autoritățile competente în cazul în care ar apărea vreo suspiciune de holeră, după ce un caz a fost diagnosticat la Vadu, pe Nistru, în Republic Moldova, au declarat miercuri, 22 iunie, reprezentanții DPS. 

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis, miercuri, o atenţionare pentru populaţie şi toate unităţile medicale din judeţ, după ce în Republica Moldova a fost depistat în probe de apă microbul care produce holera.

Citește și: Alertă de holeră în România, după depistarea unui caz în Republica Moldova


Comentarii Facebook