A apărut un spray care protejează împotriva Covid-19 și are rol de prevenție


Cercetătorii de la Universitatea Birmingham au dezvoltat un spray nazal care protejează împotriva răspândirii și infectării cu coronavirus, transmite Sky News.

Studiul nu a fost evaluat și de alți specialiști, dar arată că substanța din spray prinde și acoperă virusul înăuntrul nasului, iar apoi este eliminat prin suflarea nasului sau înghițire.

Profesorul Liam Grover, unul dintre principalii autori ai studiului, a declarat: ”Deși nasurile noastre filtrează mii de litri de aer în fiecare zi, nu prea există o protecție față de infecție, iar majoritatea virusurilor din aer sunt transmise prin pasajul nazal. Sprayul pe care l-am conceput oferă acea protecție, dar poate preveni și trecerea virusului de la o persoană la alta”.

Spray-ul conține un compus din doi polimeri polizaharidici. Unul este un agent antiviral denumit caragenan, care este folosit în mod obișnuit în mâncare, ca agent de îngroșare. A doua este o soluție numită gelan, care a fost aleasă datorită abilității sale de a se lipi de celule din interiorul nasului.

Din cercetări a reieșit că spray-ul a prevenit infecția până la 48 de ore. Acesta ar trebui aplicat regulat și s-ar reduce semnificativ transmiterea boli, fiind util în zonele aglomerate.

Richard Moakes, coautor al cercetării, a spus: ”Pulverizatorul este făcut din produse deja disponibile care sunt folosite în produse alimentare și medicamente, și am construit intenționat aceste condiții în procesul nostru de design. Asta înseamnă că, cu partenerii adecvați, am putea începe producția în masă în câteva săptămâni”.

Astfel de produse nu înlocuiesc măsurile existente precum purtarea măștii și spălarea mâinilor, care vor continua să fie vitale în prevenirea răspândirii virusului. Ceea ce însă va face acest spray este să adauge un al doilea strat de protecție pentru a preveni și încetini transmisia virală”, a mai spus cercetătorul.

Comentarii Facebook