Vor să distrugă și Belișul cu noi construcții, dar nu le prea ies afacerile! Ce efecte va avea referendumul ”imobiliar” din Beliș


Primăria comunei Beliș a câștigat în instanță (hotărârea poate fi atacată și nu e definitivă) dreptul de a organiza un referendum în care localnicii să spună dacă mai vor sau nu ca zona să fie parte din Parcul Național Apuseni (PNA).

Miza este una financiară, pentru că acum se poate construi foarte greu în Beliș. Cu toate acestea, referendumul este mai mult politic, pentru că scoaterea comunei din PNA se poate face numai prin hotărâre de guvern.

Primarul comunei Beliș, Viorel Matiș, a spus că nu poate ademeni mai mulți turiști în zonă doar prin frumusețea naturii.

Cum atrag turiștii, cum îmi gândesc o strategie pe viitor ca să pot să dezvolt. Nimeni nu vrea să construiască haotic”, se plânge primarul.

Sub 15% din toată suprafața comunei este în intravilan, așadar pe restul terenului ridicarea construcțiilor este restricționată. În cazul în care Beliș ar ieși din parc, regulile s-ar schimba. Administrația parcului susține că zona se poate dezvolta și acum și nu exclude să fie vorba și despre niște interese imobiliare în spatele dorinței de a renunta la statutul de zona protejată.

Astfel de interese imobiliare există practic în lumea asta în toate zonele care sunt importante din punct de vedere turistic, iar Parcul Natural Apuseni este prin excelență o zonă importantă din punct de vedere turistic”, a declarat Alin Moș, director administrația Parcului Natural Apuseni, conform  stirileprotv.ro.

Prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, a declarat că trebuie decizie de la Guvern. ”Cum introducerea comunei Beliș în Parcul Național Apuseni s-a făcut în baza unei hotărâri de Guvern, tot autoritățile centrale sunt cele care modifică aceste limite ale parcului”, a spus aceasta.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a confirmat acest lucru: ”Comuna în sine nu este protejată, este protejată biodiversitatea speciilor și habitatele valoroase. Ieșirea dintr-un Parc Național nu se poate face prin referendum”.

Sentința Tribunalului Cluj, care permite organizarea Referendumului, nu modifică limitele și arealul natural Apuseni și ”nici nu se putea dispune în acest sens”, a spus Anca Rad, purtător de cuvânt Tribunalul Cluj-Napoca.

Numai Guvernul poate scoate comuna din Parcul Național Apuseni, astfel că manevra primarului din Beliș pare a fi mai mult una de imagine politică, pentru a da satisfacție unor interese și a arăta că își face treaba. 

Comentarii Facebook