VIDEO. Boc a răbufnit în ședința Consiliului Local! Întrebat despre centură, s-a răstit la o consilieră: „Să stați ca și ghiocelul, cu capul plecat”


Anularea licitației pentru Centura Metropolitană a Clujului - un subiect dureros pentru Emil Boc. Primarul Clujului a răbufnit în ședința Consiliului Local de luni, 15 mai, după ce o consilieră USR i-a cerut să-și asume răspunderea pentru eșecul usturător. Edilul clujean nu a ezitat să lanseze o serie de acuzații la adresa opoziției, dar și să o intimideze pe consiliera Alexandra Oană pentru că a îndrăznit să pună la îndoială profesionalismul cu care a fost abordată problema Centurii Metropolitane a Clujului, un proiect major de infrastructură așteptat de clujeni în ultimul deceniu.

Mobilizați de mesajele a sute de clujeni, dezamăgiți pe bună dreptate de una dintre cele mai proaste vești pe care ne-ați dat-o în ultimii ani, anularea licitației la centura metropolitană. Mai mult decât orice alt proiect al Clujului, centura metropolitană răspunde principalei probleme din acest oraș și anume traficul pe zi ce trece mai infernal. În același timp este și proiectul care a acumulat și cele mai multe întârzieri. A fost promisă de toți primarii Clujului, ați promis-o și d-voastră, iar astăzi după 5 ani de așteptare a finalizării studiului de fezabilitate, vedem că startul este ratat. 

Vedem că din puzderia de constructori interesați de acest proiect, niciunul nu a depus o ofertă. Și în prima comunicare oficială, pe care ați făcut-o de vineri, pe acest subiect, ne spuneți că practic încă nu aveți explicații. Nu o să vă cerem să ieșiți public în fața clujenilor și să spuneți că ați greșit pentru că știm că n-o să faceți asta. În schimb, ceea ce vă cerem este să dați dovadă de responsabilitate, să vă asumați răspunderea pentru ce s-a întâmplat și să corectați de urgență aceste greșeli făcute, pentru ca în 2030 să avem centura metropolitană”, a punctat Alexandra Oană, consilieră USR.

Primarul Emil Boc a răbufnit indimidant.

Nu știu de unde să încep acuma. Eu am impresia așa când vă aud că partidul ăsta USR, e un partid ghiocel, care a apărut așa după primăvară, curat ca lacrima, nici usturoi n-a mâncat, nici la guvernare n-a fost. E luna de pe cer, e raiul pe pământ, o demagogie cum rar mi-a mai fost auzită în 20 de ani de politică românească. Vă rog fraților, mă totul are o limită în demagogie. Ce puteți să reproșați la acest proiect, că nu s-a făcut ca la carte în acest moment. Ce puteți să reproșați, că nu ați spus nimic din ce ați afirmat. Că Primăria a greșit acolo, că proiectanții au greșit acolo. În ce au greșit? Că nimeni nu poate să spună decât de condițiile generale că sunt prea multe lucrări și prea puține firme care să vină, și asta e vina primarului de la Cluj, da? Că sunt prea multe proiecte în PNRR. Și încă din primul moment am cerut, până marți, n-am cerut de pe o oră pe alta la un proiect de 1 miliard de euro, ca să ziceți că „d-le se grăbește primaru, să facă iarăși”. Nu, am cerut „aveți timp, weekend, luni, marți veniți și prezentați concluziile tehnice de specialiști. Ce n-am făcut ca la carte? 

Iar partidul ăsta ghiocel, care se dă Sfântă Fecioară. Să nu uite că a fost la guvernare, să nu uite că numai rău a făcut Clujului, în materie de infrastructură. Și din nou, trebuie să vă reamintesc, dragi ghiocei de la USR, că ați scos centura metropolitană din PNRR. Da a scos-o de acolo, de unde era pusă de guvernul liberal. Ați scos-o din PNRR, că dacă era în PNRR, aveați ca și metroul, contractul de finanțare semnat în 25 mai. Dar ați scos-o de acolo, v-ați bătut joc de Cluj, ați luat bani și de la metroul de la Cluj cât timp ați fost la guvernare. Ați înjumătățit suma, ați scos și miliardul de euro de la centură și acum veniți ca și ghioceii, să spuneți „vă rog da de ce nu se face”. Da un pic de rușine nu aveți, totuși un pic? 

Când vă uitați în ograda proprie, ce ați făcut cu acest oraș, cum v-ați bătut joc de viitorul Clujului, în materie de infrastructură. Și mai aveți tupeul de la această masă, să spuneți „d-le noi cerem, noi suntem responsabili”. Păi unde ați fost toți secretarii de stat, toți consilierii locali? Nu am văzut să vă legați de zidul Parlamentului sau de Palatul Victoria. N-am văzut să vă dați foc în Piață Publică, atunci ați tăcut „ghiocel”. Acuma scoateți capul, mă, aveți maturitate că sunteți tineri în politică. Nu vă compromiteți prin demagogie. Știți că la acest proiect s-a lucrat cu maximă seriozitate, îi cunoașteți pe toți proiectanții, le-am permis să aibă legătură cu voi, să vă informeze în permanență, să vă spună ce facem. 

Și chiar aveți tupeu să vă luați de acest proiect extraordinar al Clujului, care este extraordinar, repet ca reușită, model de bună practică. Și acuma veniți să găsiți un element de care să vă agățați, pentru că v-am precizat toată panoplia de situație pe care o avem în față, dar totul are o limită totuși în chestiunea aceasta. Și dacă nici la acest proiect nu s-a lucrat ca la carte, la care s-a lucrat ca la carte? Ok, când apar situații de război, apar situații care sunt imprevizibile la momentul când începe o lucrare. Evident că ne adaptăm pe parcurs, și acuma, cum ne adaptăm din mers. Când am văzut că am fost sesizat, nu am stat, am luat decizii, am stopat, am actualizat, am organizat licitația și semnăm contractul”, a declarat Emil Boc.

Centura metropolitană Cluj, un proiect extrem de întârziat

Acuzat în anul 2022 că ar fi blocat proiectul de infrastructură a Centurii Metropolitane, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, i-a dat replică edilului nostru. 

Centura metropolitană Cluj: despre un proiect extrem de întârziat și o administrație incapabilă care caută țapi ispășitori

De 5 ani domnul Emil Boc a preluat în propria ogradă acest proiect și nu a reușit până azi să finalizeze nici măcar studiul de fezabilitate.

Faptele sunt foarte clare și nu mint:

- în 2017 primăria clujeană a preluat de la Compania de drumuri proiectul centurii metropolitane Cluj, asumându-și că va realiza cel puțin studiul de fezabilitate;

- în 2018 s-a semnat contractul pentru acest studiu de fezabilitate. Termen de realizare: 12 luni.

Au trecut 4 ani de la semnarea acelui contract și încă nu este aprobat studiul de fezabilitate. Nu există acord de mediu. Nu sunt făcute exproprieri. Și, evident, nu e lansată licitația de lucrări. 

Iar domnul Boc nu ne explică de ce proiectul este atât de intârziat, ci aruncă cu acuze spre vinovați imaginari.

În 2021, împreună cu echipa mea de la Ministerul Transporturilor, am discutat în mod repetat cu proiectanții centurii Cluj, i-am invitat la compania de drumuri pentru a bate în cuie soluțiile tehnice, iar specialiștii din CNAIR au mers la Cluj pentru a accelera aceste etape.

Mi-aș fi dorit din toată inima ca acest proiect major pentru Cluj în valoare de 800 de milioane de euro să fie mult mai avansat și să poată fi inclus pentru finanțare europeană prin PNRR. 

Însă cerințele Comisiei Europene au fost extrem de clare: proiectele trebuie finalizate cel târziu în 2026. Nu puteam să argumentez că un proiect pentru care doar studiile durează 4 ani va fi licitat și construit în următorii 4 ani.

Finalizarea PNRR a fost un proces extrem de complex, cu mii de ore de muncă cu un rezultat pe care mi l-am dorit 100% profesionist și nu populist. Iar Clujul pot spune că este printre cele mai bine finanțate zone din România prin PNRR: Autostrada A3 Transilvania Cluj Napoca - Zalău, modernizarea magistralei de cale ferate Cluj Napoca - Oradea, metroul M1 din Cluj sau lucrări de ridicare de restricții de viteză pe magistralele feroviare Cluj Napoca - Dej - Baia Mare/Beclean, Cluj Napoca - Teiuș.

Am găsit la vremea respectivă și soluția corectă de finanțare pentru centura Cluj: fonduri structurale “clasice”, Programul Operațional Transport 2022-2030. Domnul Boc știe asta pentru că i-am comunicat direct la vremea respectivă și mi-a dat dreptate că este soluția corectă. 

În schimb, de la o vreme s-a apucat să îmi menționeze numele obsesiv și să arunce cu vina imaginară spre PNRR. Domnule primar, mai bine apucați-vă de treabă, că proiectele de infrastructură se fac cu muncă și seriozitate, nu cu gargară și populism”, a transmis Drulă.

Primar de aproape 20 ani al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc nu se poate lăuda cu proiecte majore de infrastructură. Cu toate acestea, edilul clujean cere acest lucru de la consilierii care ar reprezenta la etapa actuală opoziția. 

Așa o să facem și aici, dar nu accept lecții de demagogie de la unii care n-au făcut nimic în țara asta, numai au distrus. că până la urmă despre asta-i vorba de lași în spatele tău. Ce ai construit? Arătați-mi un șurub pe care USR-ul l-a construit la Cluj. Un șurub, nu o centură, nu un metrou, nu un tren metropolitan, nu o creșă, nu o grădiniță. Un șurub să fi construit, atunci accept lecții, dar până atunci nu accept lecții de acest fel, dragii mei. Totul are o limită și în toleranța mea, și în modelul de bună practică pe care îl abordez în Consiliul Local. Accept dialogul, accept propunerile, accept critica, dar raportată la realitate. Nu am alte soluții miraculoase, decât cele pe care pământenii prin specialiști ni le oferă. Să faci demagogie în halul ăsta în Consiliu Local, mi se pare absolut deplorabil. Și repet, dacă ar fi venit de la un cetățean îl înțeleg, că cetățeanul are dreptul să mă critice, dar voi, care ați scos centura din PNRR, nu aveți niciun drept moral, nici politic să criticați. Aveți dreptul să stați ca și ghiocelul cu capul plecat și nu să faceți pe ghiocelul - ca față nepătată a Clujului, din punct de vedere politic”, a încheiat Emil Boc, în ședința de luni a Consiliului Local.

Video: Clujul Civic/Facebook

Comentarii Facebook