Viceprimarul UDMR al Clujului, apel către clujenii europeni: Să curățăm de vopsea monumentul unde maghiarii comemoreaza Trianonul

 

Viceprimarul UDMR al Clujului, Horváth Anna, face apel la clujenii cu spirit european să curețe de vopsea monumentul unde maghiarii comemoreaza Trianonul.

 

Am luat la cunoștință cu indignare despre informațiile din presa locală legate de vandalizarea Monumentului Militarilor Maghiari din Cimitirul Crișan. Actul revoltător reflectă faptul că practica profanării monumentelor istorice poate deveni din nou o actualitate în Cluj Napoca, într-un oraș ce se consideră nu doar european, dar care totodată își propune să candideze la titlul de Capitală Culturală Europeană.

 

În cursul zilei de astăzi consilierii locali ai UDMR au depus plângere penală la poliție împotriva unor autori necunoscuți, în care solicită organelor competente să acționeze ferm pentru investigarea acestui caz și a tuturor cazurilor de acest fel.

 

Avem convingerea că aceste gesturi și fapte care evocă primitivismul epocii Funar pot deveni un obstacol iminent al aspirațiilor comunității române și a celei maghiare, astfel în fața acestor cazuri este nevoie de acțiuni comune de condamnare.  

 

În acest spirit adresăm un apel tuturor cetățenilor cu mentalitate europeană să participe mâine, 6 iunie, orele 17:00 la manifestarea de la Monumentul Militarilor Maghiari din Cimitirul Crișan, unde în prezența unor specialiști în restaurarea și conservarea monumentelor, vom curăța obeliscul ridicat în memoria ostaşilor maghiari căzuţi în Primul război mondial”, a declarat Horváth Anna.

 

Monumentul din Cimitirul Crișan a fost vandalizat în noaptea de luni spre marți sau marți dimineața. O persoană necunoscută a aruncat vopsea roșie pe piatra monumentului, profanându-l chiar în 4 iunie, când maghiarii comemorează Trianonul.

 

Prin semnarea Tratatului de la Trianon, în 4 iunie 1920 la Versailles, Ungaria a pierdut teritorii importante, între care și Transilvania.

 

Monumentul unde maghiarii din Cluj comemorează Trianonul, profanat cu vopsea roşie - FOTO

Comentarii Facebook