Monumentul unde maghiarii din Cluj comemorează Trianonul, profanat cu vopsea roşie - FOTO

 

Monumentul unde maghiarii din Cluj comemorează Trianonul a fost profanat de persoane necunoscute, care au aruncat vopsea roşie pe acesta.

Monumentul a fost profanat în noaptea de luni spre marți sau în dimineața zilei de marți. 

 

A fost un gest deliberat, se ştia că noi venim să comemorăm Tratatul de la Trianon, şi au vrut să ne strice comemorarea. Când am venit spre cimitir am aflat că persoane necunoscute au aruncat pe monument cu vopsea roşie, cel mai probabil în cursul nopţii de luni spre marţi sau în cursul dimineţii de marţi. Este un gest revoltător”, a spus un tânăr de etnie maghiară.

 

Mai multe persoane au comemorat, marţi, în jurul orei 17.30, în Cimitirul Crişan din Cluj-Napoca, împlinirea a 93 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Au fost depuse coroane de flori la monumentul închinat soldaţilor maghiari căzuţi în primul război mondial.

 

Manifestarea tinerilor de ”condamnare a Tratatului de la Trianon” nu a fost aprobată de Primăria Cluj-Napoca. Tinerii susțin că nu f[ceau acest lucru, ci onorau memoria unor ”persoane fizice”. Ei au așezat în fața monumentului o eşarfă în culorile roşu, alb şi verde pe care era scris în limba maghiară: ”Fie ca coroana Sfântului rege Ştefan să strălucească în continuare”.

 

Jandarmii au spus că vor traduce textul și apoi vor vedea dacă se impune luarea unor măsuri, amenzile fiind cuprinse între 500 și 5.000 de lei.

 

Între timp, Poliția Cluj investighează profanarea monumentului.

 

Prin semnarea Tratatului de la Trianon, în 4 iunie 1920 la Versailles, Ungaria a pierdut teritorii importante, între care și Transilvania.

Comentarii Facebook