Va face Cluj un pas către Florești sau alte localități? Legea care le permite localităților să se unească în consorții administrative a fost adoptată


Pe 4 ianuarie Parlamentul a adoptat legea care permite localităților să se unească în consorții administrative. Călin Groza, consilier local USR Cluj-Napoca, spune că Clujul poate fi primul județ în care se pune în aplicare legea consorțiilor administrative. 

Până acum cadrul legislativ permitea doar unificarea voluntară între două sau mai multe localități prin referendum local. Au existat două precedente de unificare prin referendum local, ambele nereușite, la Oradea în 2015 și la Buzău în 2021. O altă propunere a venit din partea lui Emil Boc, pentru a permite unificarea administrativă voluntară a municipiului cu una sau mai multe unități administrativ-teritoriale limitrofe cu scopul principal de a menține municipiul ca unitate de tip metropolă, însă Guvernul nu a promovat această propunere.

Am depus împreună cu consilierii locali USR din Baciu, Florești, Feleacu și Apahida un proiect comun de Hotărâre de Consiliu Local prin care cerem formarea unui astfel de consorțiu administrativ între aceste localități. Prin proiectul depus, primăriile localităților din zona metropolitană își vor putea partaja resursele umane, vor putea asigura eficiență în serviciile publice și implementa mai ușor investiții cu fonduri europene și guvernamentale.

Una dintre consecințele acestui demers ar putea fi realizarea unui Master Plan de aliniere a Planurilor Urbanistice Generale pentru municipiul Cluj-Napoca și comunele Florești, Baciu, Apahida, Feleacu, pentru a asigura o dezvoltare coerentă în zona metropolitană și pentru a limita tendințele de dezvoltare haotică.

Acest lucru ar asigura îndeplinirea și unor nevoi atât de cunoscute și stringente din zona metropolitană, precum construirea de creșe, grădinițe și școli noi sau realizarea de parcuri și zone de agrement, dar și investiții tehnologice ample, care să traseze o nouă direcție de dezvoltare economică pentru întreaga zonă metropolitană, cu toate implicațiile sale: noi locuri de muncă, salarii competitive, bunăstare.

Municipiul Cluj-Napoca concurează pentru atragerea investițiilor și a forței de muncă înalt calificată nu doar cu alte orașe din România, dar și cu orașe similare din centrul și estul Europei, deci identificarea de terenuri pe raza comunei Florești, Baciu, Apahida sau Feleacu pentru construcția unui parc industrial tehnologic de amploare ar trebui să devină prioritate și un ambițios obiectiv în următori ani. În acest scop, este necesar ca administrația locală să se implice activ în sprijinirea de investiții și atragerea unor lideri mondiali în domenii avansate precum baterii pentru electromobilitate, microelectronica pentru automobile sau biotehnologii. Începând din acest an, avem o oportunitate majoră de dezvoltare prin fonduri nerambursabile în următorii ani care nu trebuie ratată. 

Așadar, implicarea personalului specializat din Primăria Municipiului Cluj-Napoca în inițierea și realizarea unor proiecte și investiții derulate în zona metropolitană este de o importanță crucială. Proiectul depus de noi creează cadrul legislativ pentru ca astfel de inițiative să fie implementate mai rapid.

Apreciem că acest proiect va juca un rol crucial pentru viitorul cetățenilor și felul cum își vor duce ei viața de zi cu zi în Cluj-Napoca și comunele din jur. Prin urmare, lansăm o invitație la un dialog deschis tuturor partidelor reprezentate în Consiliile locale din municipiul Cluj-Napoca și comunele Florești, Baciu, Apahida, Feleacu pentru negocieri privind adoptarea proiectului și realizarea acordului de asociere.”, spune Călin Groza, consilier local USR Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook