USR PLUS Cluj solicită creșterea burselor elevilor clujeni cu 15%! Consilier local: Se găsesc bani pentru funcționari, însă pentru elevi nu


USR PLUS Cluj a propus creșterea burselor elevilor clujeni cu 15%. Cuantumul burselor școlare va fi supus la vot în următoarea ședință de Consiliu Local din data de 7 octombrie. „Având în vedere inflația accelerată, costurile crescute cu întreținerea și criza economică este clar că anul acesta și cel următor vor fi complicat de gestionat.”, spun consilierii USR.

În opinia USR PLUS o zonă critică care nu putem permite să fie afectată de aceste probleme este învățământul și de aceea încercăm atât la nivel național, cât și local să venim cu măsuri care să ajute elevii, părinții și profesorii. Săptămâna aceasta USR PLUS Cluj propune două asemenea măsuri în consiliul local - creșterea burselor elevilor și extinderea programului “Masă caldă în școli“, se arată în comunicatul transmis de USR PLUS Cluj.

USR depune în Consiliul Local un proiect pentru creșterea burselor elevilor clujeni cu 15%, pentru a ajuta familiile să facă față scumpirilor și inflației din ultimul an. În ciuda inflației și a dificultăților financiare cu care se confruntă foarte multe familii, elevii ar fi urmat să primească aceeași sumă de bani ca în semestrul precedent. Într-un oraș în care auzim foarte des că educația este prioritatea numărul 1 a administrației, nu putem lăsa familiile clujene să suporte singure povara prețurilor din ce în ce mai mari la majoritatea produselor de bază necesare bunăstării copiilor, precizează consilierii. 

La etapa actuală, elevii din învățământul preuniversitar de stat de pe raza municipiului Cluj-Napoca beneficiază de următoarele burse, aferente anului școlar 2022-2023:

Burse de performanță - 500 lei

Burse de merit, media 10 - 275 lei

Burse de merit, media 9,50-9,99 - 225 lei

Burse de studiu - 200 lei

Burse de ajutor social - 250 lei

Cu votul celorlalte partide politice, elevii vor beneficia lunar de următoarele burse majorate: 

● Burse de performanță: 575 lei 

● Burse de merit pentru elevii cu media 10: 315 lei 

● Burse de merit pentru elevii cu medii între 9,50 și 9,99: 260 lei ● burse de studiu: 230 lei 

● Burse de ajutor social: 290 lei 

Primăria a propus ca, pentru fiecare tip de bursă, nivelul acestora să rămână neschimbat față de anul trecut. Nu pot să nu remarc dublul standard cu care sunt tratate diferitele categorii de cetățeni: pentru creșterea indemnizațiilor primarilor, viceprimarilor, președinților de consilii județene și funcționarilor din aparatul primăriilor se găsesc bani, însă pentru bursele elevilor nu. Acest lucru trebuie să se oprească, iar bursele elevilor să crească.”, explică Alexandra Oană, consilier local USR Cluj-Napoca. 

Comentarii Facebook