USR Florești NU mai vrea Metrou, ci TRAMVAI. Primarul Pivariu: ”S-au obișnuit să spună nu la orice proiect mare!”


USR Florești s-a abținut de la votul pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru Metroul Clujului, un proiect vital pentru comună. Metroul ar urma să pornească din Florești și să meargă până la Podul IRA, scoțând mult trafic din comună și Cluj-Napoca. 

Primarul Bogdan Pivariu i-a acuzat direct că și-au făcut un obicei din a nu susține proiectele importante ale comunei.

Și la Florești și la Cluj-Napoca, cei din USR PLUS s-au abținut de la vot, cu toate că ar fi fost nevoie de exprimarea unei păreri clare, fie că sunt împotriva proiectului, fie că sunt pentru metrou. 

După un an de zile suntem în situația în care reluăm procesul de la zero. Considerăm că adminstrația Boc este incapabilă să ducă la bun sfârșit acest proiect. Avem 48 de luni în care noi trebuie să facem proiectul tehnic și să îl implementăm proiectul, altfel vom pierde banii din PNRR. Există un jalon foarte important la sfârșitul anului 2023. Deja am pierdut un an de zile. Considerm că deja acest proiect a intrat într-un impas și nu a fost dus cu profesionalism mai departe. De aceea, grupul USR PLUS din Florești se abține la votarea acestui nou proiect privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici”, a spus Lucian Contras, consilier USR PLUS. Primarul Emil Boc a explicat, dar se pare că degeaba, alături de ministrul Transporturilor, că după actualizarea acestor indicatori licitația pentru metrou va continua. Consilierul USR nu a spus clar, dacă formațiunea din care face el parte crede că Metroul Clujului ar trebui oprit. 

Primarul Bogdan Pivariu: E fals, licitația nu se reia

Nu reluăm licitația. Aceasta este suspendată în acest moment. La propunerea proiectanților s-a dorit actualizarea prețurilor din deviz, pentru că la începutul la care au fost începute studiile nu era început războiul. Consecințele le suportăm cu toții. Iar faptul că licitația a fost suspendată, a fost tocmai pentru a nu se relua licitația de la zero. După reactualizarea indicatorilor economici licitația se reia”, a declarat și primarul Bogdan Pivariu.

Un alt consilier local a propus să se extindă tramvaiul. ”Propunerea noastră este de a nu rămâne ancorați în proiectul metroului, ci să prelungim tramvaiul până în Florești, până când se va implementa acest proiect. Metroul se pare că este ca un vis frumos și nu se va putea implementa. Propunerea noastră este să implementăm metode alternative. Situația transportului în comun este una disperată”, a spus și Daniel Bitica. Această discuție a mai fost purtată și s-a explicat că nu există teren pentru a se face acest lucru. 

Pivariu: Eu cred în proiectul Metroului

Dan Dehenes l-a întrebat pe primarul Bogdan Pivariu, dacă el crede în proiectul metroului, și a răspuns că ”Da!”.

Avem pe masă un proiect în care eu cred. Este unul care se întinde pe mulți ani și mulți bani, dar sursele de finanțare sunt stipulate în hotărârea de guvern. Va permite găsirea și altor surse de finanțare”, a spus Bogdan Pivariu.

Acesta i-a acuzat ulterior pe aleșii USR Florești că se opun tuturor proiectelor importante.

Au fost discuții și câteva luări de poziție în ședință din partea consilierilor locali USR. Părerea mea este că trebuie să fii puțin ipocrit să acuzi de incompetență administrativă conducerea unui oraș precum Cluj-Napoca și pe edilul Emil Boc, un oraș care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și care este un etalon pentru multe comunități din România.

Consilierii USR s-au obișnuit să spună ”NU” la absolut orice proiect mare. La proiectul muzeului de 15 mil. euro, bani din PNRR, am avut probleme și era să pierdem finanțarea. Acum, Metroul a primit un vot de abținere din partea lor astăzi (luni, 12 septembrie). Din fericire, proiectul a trecut pentru că sunt oameni angrenați în administrația floreșteană și în cea din Cluj care înțeleg importanța majoră a acestor proiecte.

Ne trezim într-un război politic cu niște mize foarte mici când vine vorba de niște proiecte atât de mari. Toate proiectele până la implementare au tot felul de obstacole de depășit, iar pe acesta l-am depășit cu ajutorul consilierilor PNL și UDMR. Eu vreau să le mulțumesc acestora pentru că sunt serioși și tratează cu multă responsabilitate acest loc unde au fost trimiși de către cetățeni, și nu o tratează ca pe o joacă de copii și o scenă de război politic cu mize foarte mici”, a declarat primarul Bogdan Pivariu.

Edilul a spus că se lucrează foarte greu cu reprezentanții USR din Consiliul Local Florești, care s-au abținut și de la votul bugetului.

Eu încerc să am o relație cât se poate de normală și de omenească cu cei din Consiliul Local, respectiv cu cei de la USR-PLUS. Doar că, în momentul de față, sunt legat de mâini și de picioare în a face pași să explic ce și cui? Că avem nevoie de proiecte de infrastructură care să deblocheze traficul? Că avem nevoie de proiecte precum strada Eroilor? Când discutăm despre o colaborare trebuie să fie cel puțin între două părți. În momentul în care votezi împotrivă la orice, la bugete sau proiecte de infrastructură, care ar putea fi colaborarea dacă o parte nu vrea să colaboreze? Haideți să fim serioși”, a mai spus Bogdan Pivariu.

Comentarii Facebook