UDMR propune ca cei care încasează pe an un venit de peste 100.000 de lei să achite un impozit de 40%

 

UDMR propune instituirea unui impozit de solidaritate de 40% pentru românii care câștigă mai mul de 100.000 de lei pe an.

 

Propunem în strategia noastră fiscală şi economică pe termen mediu şi lung introducerea temporară, pe trei ani, a unui impozit de solidaritate, care să poată funcţiona din 2013. Într-o perioadă de criză, persoanele fizice şi juridice care au câştiguri substanţiale pot contribui la echilibrarea inechităţilor din societate pentru a aduce bani la bugetul de stat. Filosofia este că acela care câştigă mai mult, peste o anumită sumă, să aibă o contribuţie mai mare la bugetul la stat. Este filosofia solidarităţii sociale, fără să afecteze cota unică în 99 la sută din cazurile existente. Şi în România o astfel de taxă de solidaritate trebuie acceptată”, a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR.

 

Un astfel de impozit de solidaritate se vehiculează în mai multe state ale UE. Un sistem fiscal trebuie să fie echitabil, fiecare membru al societăţii contribuie proporţional cu propria putere la sistemul de taxe şi impozite. Dacă am pune un nivel de la care aplicăm impozitul de solidaritate la 100.000 de lei pe an, înseamnă că pentru această sumă se plăteşte cota unică de 16 la sută, iar ceea ce depăşeşte această sumă va fi taxat cu 40 la sută. Aceasta este filosofia, este un impozit temporar”, a mai spus și europarlamentarul Iuliu Winkler.

Comentarii Facebook