Traian Băsescu a fost amendat pentru discriminarea romilor



Preşedintele Traian Băsescu a primit o amendă, luni, de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru declaraţiile făcute în 3 noiembrie 2010, la Ljubljana, privind situația romilor nomazi, despre care a spus că că "mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură".

CNCD a decis că afirmaţia șefului statului, făcută acum aproape patru ani, potrivit căreia dintre romii nomazi "foarte puţini vor să muncească" şi "mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură", reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă.

"Reclamatul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amendă, ţinând cont de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu se află la prima faptă de discriminare", se arată într-un comunicat al consiliului remis MEDIAFAX.

Preşedintele a fost reclamat la CNCD de asociaţia Romani Criss, pentru afirmaţiile făcute la Ljubljana, în 3 noiembrie 2010.

"Cum s-o faci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi - foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi, şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei", a declarat președintele Traian Băsescu în 2010, răspunzând întrebării unei jurnaliste.

Comentarii Facebook