Supermarket -urile, obligate sa aiba 10% spatiu de expunere pentru produse traditionale romanesti


Deputatii Horea Uioreanu si Mircia Giurgiu au anuntat ca au depus in Parlament un proiect de lege prin care supermarket -urile sa fie obligate sa asigure 10% spatiu de desfacere pentru produsele romanesti.

Prin aceasta masura, producatorii autohtoni ar avea o piata de desfacere asigurata si ar reusi sa concuree cu produsele multinationalelor.

"Am depus impreuna cu deputatul PDL Mircia Giurgiu un proiect de lege privind obligarea supermarket-urilor sa expuna spre comercializare produse alimentare si nealimentare intr-un procent de cel putin 10 la suta din suprafata acestora. Blocajul la care recurg marile magazine de retail in ceea ce priveste produsele expuse afecteaza producatorii romani, iar masura noastra are ca scop sustinerea economiei autohtone. Cresterea consumului va sprijini redresarea economiei nationale", a precizat Uioreanu.

Fiecare supermarket ar putea oferi spatii de desfacere pentru produsele traditionale specifice fiecarei regiuni.

Conform proiectului de lege sunt considerate traditionale produsele care sunt inregistrate, dar si cele care au o traditie locala.

Deputatii Uioreanu si Giurgiu propun si amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei pentru supermarket -urile care nu vor respecta legea.

"Ma astept la rezistenta din partea supermarket-urilor. Nu ne intereseaza sa sustinem rosiile din Africa de Sud si usturoiul din China, ci, mai degraba, ceapa de Turda sau branza de Nasal, din judetul Cluj", a mai declarat Horea Uioreanu, care a preciat ca proiectul este sustinut si de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

Comentarii Facebook