Statuia lui Avram Iancu intră în modernizare, alături de toată piața. Trebuie refăcută statuia?


Clujul va reface Piața Avram Iancu, investiția fiind finanțată din bugetul pe 2024.

În acest an se aniversează 200 de ani de la nașterea marelui luptător din Munții Apuseni, iar Clujul vrea să schimbe fața pieței care îi poartă numele. 

Vedem ce spun specialiștii, că știți bine că nu eu mă pronunț aici. Deschid competiția, deschid licitația, deschid procedura administrativă. Evident, experții se vor pronunța și ne vor propune cea mai bună soluție. Desigur, în parteneriat cu Mitropolia Ortodoxă, care este proprietara Pieței Avram Iancu. Vom lua o soluție pe care să o validăm împreună și să ducem acest spațiu de calitate, din centrul Clujului, așa cum se așteaptă toți oamenii. Anul 2024 este dedicat lui Avram Iancu și avem toate motivele să modernizăm această piață, în memoria și în cinstea marelui erou național. Pe lângă faptul că, pe strada Avram Iancu, unde el a locuit în perioada studenției, realizăm un centru memorial Avram Iancu”, a declarat Emil Boc, la o emisiune online.

Nimeni nu se va atinge de statuia lui Avram Iancu. Orice plan, orice gândire care începe, începe cu menținerea statuii lui Avram Iancu în Piața Avram Iancu. De acolo încolo, discutăm orice, dar un singur lucru Statuia lui Avram Iancu nu se mișcă de acolo. Oricât de contrariați sunt unii, eu rămân ferm. Simbolurile nu se discută, nu se ating, ci se respectă și se păstrează”, declara primarul Emil Boc, în 2022.

Statuia lui Avram Iancu a fost amplasată în Piața Avram Iancu de fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar.

Înainte de 1989, Piața Avram Iancu era extrem de bine proporționată. Rondourile de flori, străjuite de garduri vii, erau îngrijite la perfecțiune. Armonia culorilor era extraodinară și nu era nicio statuie care să strice proporțiile pieței.

După 1990, atmosfera naționalistă a pus stăpânire pe Cluj-Napoca, iar Gheorghe Funar a răspuns statuii din Piața Unirii cu una mai înaltă, a lui Avram Iancu. Ulterior, în jurul statuii a fost montată o fântănă arteziană muzicală, un kitsch veritabil.  

Comentarii Facebook