Soarta României, decisă luni de Parlament. Revine sau nu Băsescu la Cotroceni?

 

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, luni, de la ora 15.00, pentru citirea hotărârii Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţie.

Intervenţiile sunt aşteptate mai ales din partea senatorului liberal Ioan Ghişe, care a declarat că a pregătit proiecte de hotărâre care vizează ca Parlamentul să decidă valabilitatea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, scrie Mediafax.

Ghişe susţine că Parlamentul poate decide că este aplicabil articolul 10 din legea referendumului, care spune că demiterea preşedintelui României se face cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale celor care s-au prezentat la vot, fără a mai exista obligativitatea cvorumului de prezenţă la vot.

Cu toate acestea, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat marţi că parlamentarii USL nu vor întârzia şi nici nu vor boicota citirea deciziei Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului în plenul celor două Camere şi nici nu vor invoca existenţa cvorumului de plen, deşi formal cvorumul este obligatoriu.

În urma unor discuţii pe care Ponta le-a avut cu Crin Antonescu au arătat că întârzierea încheierii procedurilor de invalidare a referendumului ar fi o greşeală, mai scrie sursa citată.

Întrebat dacă ar fi o problemă lipsa cvorumului de plen, Victor Ponta a spus că "strict formal" ar constitui o problemă, dar, din punctul său de vedere, Parlamentul trebuie doar să asiste la citirea deciziei Curţii Constituţionale, după care decizia se publică în Monitorul Oficial, iar Traian Băsescu revine, ca preşedinte, la Cotroceni.

Comentarii Facebook