Miercuri 24 Aprilie

Senatorii nu sunt de acord cu alegerea primarilor în două tururi


Senatorii au respins propunerea legislativă a USR, privind revenirea la votul în două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor. Proiectul a fost respins cu 47 de voturi ”împotrivă” şi 33 de voturi ”pentru”.

Proiectul de lege prevedea ca primii doi candidați din competiția electorală, după primul tur de scrutin, să intre în al doilea tur, care ar avea loc la două săptămâni distanță. 

Potrivit, articolul 102 din legea 115/2015 se abrogă potrivit proiectului de Lege.Acesta prevede că în cazul în care situaţia de balotaj intervine între 2 candidaţi la funcţia de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean, între care urmează să se desfăşoare turul al doilea de scrutin, iar unul dintre aceştia decedează, renunţă sau nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a fi ales, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscripţie declarându-l primar sau, după caz, preşedinte al consiliului judeţean pe celălalt candidat, scrie Mediafax.

Proiectul a primit raport comun de respingere de la Comisia juridică şi cea de administraţie publică pe 9 octombrie 2019.

Proiectul face parte din categoria legilor organice.

Comentarii Facebook