Duminica 28 Aprilie

Bogătașii care au terenuri în Bună Ziua nu vor să le fie luate terenurile pentru a se face parc


Milionarii Clujului, care au hectare în cartierul Bună Ziua, se luptă cu avocații pentru ca Primăria Cluj-Napoca să nu poată expropria terenurile pentru parcul din Bună Ziua.

Acest studiu de oportunitate, care a fost aprobat prin hotărârea de Consiliu Local, nu a fost temeinic justificat. Din punctul nostru de vedere, decizia a fost luată fără a avea toate datele la îndemână. În primul rând, din punct de vedere economic decizia de oportunitate nu o putem contesta. Consiliul Local poate face proceduri de expropriere, în ce zone dorește. Din punct de vedere economic, în studiul de oportunitate prezentat Consiliului Local se face o prezentare a costului acestui teren raportat la un preț de 10 euro pe metru pătrat, în zona Mihai Românul, pe 77.000 de mp, considerându-se că se aplică prevederile legii nr 233,  art. 22, prin care a fost modificată legea exproprierilor, care spune că trebuie făcută exproprierea la valoarea din grila notarilor. Aceasta este teza susținută de studiul de oportunitate, dar se bazează pe o interpretată eronată. Astfel, valoarea va fi de cel puțin 150 de euro pe metru pătrat, iar valoarea ar trebui să fie de 9 milioane de euro. Fundamentarea economică este eronată.

Din punct de vedere urbanistic, stimați consilieri, dvs. votați un parc care va fi traversat de un drum cu patru benzi. Noi ne-am exprimat mirarea și dezamăgirea pentru că proprietarii tuturor terenurilor din acea zonă au propus Consiliului Local un PUZ prin care doreau să doneze Primăriei spațiile verzi, au făcut o ofertă în acest sens, iar PUZ -ul nu a fost aprobat. Costurile ar fi fost minimale, pentru că se donau terenuri. 

Eu nu reprezint un dezvoltator imobiliar, ci o familie cu 13.000 de mp, suprafață pe care a cumpărat-o în anii 90. Întreaga suprafață va fi expropriată. Familia voia să edifice niște căsuțe acolo. Am fi dispuși să se găsească o soluție pentru a nu fi expropriată întreaga zonă. 

Analiza pe care am făcut-o noi arată că numai o treime din zonă este în zona V, ceea ce arată că două treimi din terenuri vor fi expropriate la prețul de piață”, a spus avocatul Ciprian Păun.

Avocatul companiei Compexit Trading, unde este acționar senatorul Marius Nicoară, a spus că clientul său este afectat de aceeași situație. ”Acest studiu de oportuinitate este efectuat de o firmă nepregătită, care nu a luat în calcul că acest parc, care este normal să fie executat în zona Bună Ziua, este gândit peste o conductă magistrată de gaz de 40 de cm diametru, într-o clasă de protecție de cea mai proastă calitate”, a spus avocatul, care atras atenția că nu s-a luat în calcul răspunsul ANRE, care interzice ca la 100 de metri de conducta de gaz să fie făcute alei și alte amenajări.

Compexit susține că a cumpărat 3.500 de mp recent, contra sumei de 265 de euro/mp, dar va mai pierde încă 1.500 de mp, iar despăgubirea totală ce ar trebui să fie plătită companiei din bugetul local ar fi de 1,2 milioane de euro.

Primarul le-a atras atenția celor doi avocați că încă nu a fost realizat un studiu de oportunitate și că prețurile nu sunt finale.

Știam că în momentul în care ne propunem să construim spații vezi în oraș cineva va fi nemulțumit. Pentru a fi cât mai transparenți și obiectivi cu putință, am recurs la cea mai transparentă metodă din România. Noi avem obligația legală de a asigura orașului partea care ține de calitatea vieții. O componentă importantă este asigurarea de spații verzi. În Bună Ziua este nevoie de astfel de zone. Din nefericire, Primăria nu deține niciun fel de teren pe care să poată începe demersurile pentru a realiza un parc. Noi nu putem alege un teren din Bună Ziua pentru a face un parc. Pentru a nu fi discuții, am recurs la o etapă preliminară pentru a contacta o firmă, care să analizeze toate parcelele din zona Bună Ziua și să ne facă propuneri. Această decizie pe care o aveți nu este un studiu de oportunitate și nu acestea sunt prețurile finale, ci este numai o analiză pentru a ghida Primăria și Consiliul Local unde să fie făcut un parc în acea zonă. Azi, însă, fără să știu cine sunt proprietarii, s-a decis. Dvs puteți veni să spuneți că este o conductă de gaz, iar acest lucru va fi luat în calcul și va fi respectată legea. Noi am procedat ca la carte. Am făcut o procedură de identificare a unor suprafețe și apoi vom trece la stabilirea prețurilor. Dvs ne contestați acum că suntem prea transparenți. Desigur că dacă aș fi în locul dvs probabil aș face la fel. De ce am ales terenul dvs? Pentru că un expert a spus că acea zonă este cea mai bună pentru un parc, după cum a fost identificat un teren în Zorilor și Europa cu un alt scandal, locația fiind vis-a-vis de Spitalul de Recuperare. Îi cunosc și pe acei proprietari. Îi respect, cu Platinia, pot să beau o cafea cu dânșii, dar noi  avem responsabilitatea prevalenței interesului public”, a spus Emil Boc.

Primarul a spus că în cazul acestor parcuri va fi respectată legea, iar proprietarii care sunt nemulțumiți se pot adresa instanței.

Avocatul firmei Compexit susține că parcul nu are drumuri de acces și nici parcări. 

Avocatul Ciprian Păun, care reprezintă familia cu 13.000 de mp, a spus că el nu contestă studiul de oportunitate, ci numai prețurile oferite și faptul că nu s-a ținut cont de propunerea de donare de teren.

Comentarii Facebook