Scrisoare către Boc, Pivariu și Tișe pentru a salva Someșul de gunoaie! În Florești este iarăși rampă clandestină - FOTO


Ecologiștii au depistat din nou, înaintea autorităților, rampa clandestină care a reapărut pe malul Someșului, în Florești. Aceștia solicită autorităților măsuri ferme pentru a rezolva problema. 

Cerem curățenie și amenajare minim invazivă a malurilor Someșului. 

Albia și malurile Someșului sunt pline de gunoaie și în 2021. Deșeurile din Florești ajung în Cluj. Gunoaiele poluează apa, în consecință măsuri urgente sunt necesare.

Dle primar Pivariu, ați promis atât dvs, cât și toți contracandidații la primăria Florești amenajarea Someșului. Începeți cu o curățenie și arătați-ne în dezbatare cu societatea civilă un plan de amenajare la râu. Localitatea e lipsită de spații verzi, iar între Someș și Compania de Apă Someș SA e o zonă care se pretează pentru o arie naturală urbană. Începeți aici! Ați promis containere și camere de supraveghere pentru a se arunca mai puține deșeuri menajere și din construcții. Unde sunt acestea?

Dle primar Boc, bariera pentru deșeuri nu e suficientă. Trebuie pistă de biciclete ca zona să fie tranzitată la minut și să nu se mai arunce. Angajament pentru pista metropolitană e și în documente de strategie, dar și în promisiunile de candidatură la alegerile locale și parlamentare. Cum etapizați crearea pistei metropolitane?

Dle Tișe, reconfigurați zona de protecție a companiei de apă astfel încât să permită tranzitul pentru a ieși din poluarea traficului auto, lucru și mai fezabil cu ascensiunea bicicletelor și trotinetelor electrice care permit nu doar ieșiri în weekend, ci și o nouă mobilitate la nivelul axei metropolitane. Curățați de urgență mizeria din albia companiei, lucru mai fezabil iarna decât vara, când vegetația crește.

Cerem Gărzii de Mediu să dea amenzi pentru poluarea repetată a Someșului. Solicităm Administrației Bazinale de Apă Șomeș-Tisa (ABAST), ADI Zona Metropolitană Cluj și Companiei de Apă Someș SA să conlucreze cu autoritățile și societatea civilă pentru a găsi soluțiile optime pentru o albie și maluri cât mai curate, dar și cât mai tranzitate de clujeni iubitori de natură și mișcare. 

În urma unui demers comun din partea campaniei SOS Someșul nostru și din partea Asociației Natura Transilvaniei, Din Filele Naturii și a Clubului de Cicloturism Napoca am descoperit un râu, din nou, plin de gunoaie. Sunt necesare măsuri urgente pe termen scurt, în speță curățenie, dar și măsurile promise pe termen mediu, adică amenajarea velo, pietonală și cu mobilier urban, plus o arie naturală protejată urbană.

Iubesc Someșul pentru că [aici completează tu motivele pentru care vrei un râu curat și circulat]...

Cu respect,

Lacrima Someșan”.

Aici puteți trimite petiția către autorități. 

Peste 13,3 tone de deseuri din constructii si demolari, respectiv 5 tone de deseuri voluminoase au fost colectate in cele doua zile in care s-a desfasurat campania lansata de Primaria Floresti si operatorul de salubritate, la sfarsitul anului trecut.

Aceste campanii vor continua la nivelul comunei Floresti. A fost o prima actiune de colectare de deseuri de acest fel organizata de Primarie in colaborare cu operatorul de salubritate si sunt hotarat sa nu ne oprim aici. Avem in lucru solutii pentru colectarea deseurilor din comuna in mod civilizat, si vom lua masuri impotriva celor care arunca gunoaie in mod ilegal. 

Solicit din nou locuitorilor comunei sa sesizeze orice fapte antisociale. Eforturile pentru a transforma comuna intr-un loc civilizat, in "acasa", sunt ale intregii comunitati si suntem cu totii responsabili”, a transmis primarul din Florești, Bogdan Pivariu.

Comentarii Facebook