Romii de la Pata Rât fac marș vineri. Citește scrisoarea deschisă scrisă de ONG -urile care i-au coalizat

 

Marșul de solidaritate al romilor "Orașul pentru oameni, nu pentru profit", dedicat victimelor evacuărilor forțate, se desfășoară în Cluj-Napoca în 17 iulie 2015.

 

Acțiunea noastră este un marș împotriva rasismului și împotriva nedreptăților locative suferite de oamenii deposedați de drepturile lor sociale și economice. 

 

Marșul  pornește la ora 10.00 din Pata Rât, zona rampei de gunoi a orașului Cluj, care pe lângă alte peste 1000 de persoane din Dallas, rampă și de pe strada Cantonului, găzduiește și cele 76 de familii evacuate în 17 decembrie 2010 de pe strada Coastei. De-a lungul mai multor decenii "Pata Clujului" s-a format ca o zonă rezidențială a oamenilor expulzați în valuri succesive din Cluj și prin măsurile administrative ale autorităților publice locale. Cele din urmă au asociat astfel spațiul mai larg al rampei  de gunoi cu persoanele tratate ca niște reziduuri ale unei societăţi complet supuse ideologiei şi regulilor economiei de piață. Rasismul practicat împotriva romilor a justificat aceste expulzări în fața populației majoritare prin susținerea ideii conform căreia locul romilor este lângă gunoaie. Autoritățile publice au desconsiderat total prezența oamenilor pe rampa de gunoi și au refuzat constant să acorde un statut legal persoanelor care și-au găsit refugiu în Dallas/Pata Rât, căci astfel trebuiau să îi recunoască ca cetățeni cu drepturi.

 

Mai departe, prin hotărâri ale Primăriei și/sau ale Consiliului Local privind amplasarea ("temporară") în grup sau în mod individual a unor "căsuțe cu caracter social" în acea zonă, au creat "strada Cantonului fără număr" precum și pe locatarii săi, persoane evacuate din oraş (de pe str. Avram Iancu, Calea Turzii, str. Kővári, str. Byron și alte zone), ca persoane "fără domiciliu", deci şi ei fără drepturi. Iar în decembrie 2010 au dat în folosință, la o distanță de 200 de metri de depozitul chimic al firmei de farmaceutice Terapia și de 800 de metri de la groapa de gunoi, casele modulare construite din bani publici oamenilor transformați în "persoane fără adăpost" de pe urma evacuării lor din locuințele sociale de pe fosta strada Coastei. Nesiguranța locativă caracterizează și locatari ai unor alte zone rezidențiale din Cluj-Napoca, cum ar fi strada Stephenson.    

 

Prin Marșul de solidaritate al romilor "Orașul pentru oameni, nu pentru profit", cei care am ajuns cu sau fără voia noastră să locuim în Pata Rât, împreună cu alți cetățeni ai orașului Cluj și cu susținătorii noștri din România și alte țări europene, revendicăm față de autoritățile locale, județene, naționale și europene următoarele:

 

-măsuri prin care să se dezvolte fondul locativ public;

-măsuri prin care să se garanteze accesul persoanelor marginalizate la locuințe sociale adecvate:

-interzicerea evacuărilor forțate;

-măsuri de legalizare a locuirii informale, inclusiv de sprijinire financiară a eforturilor de legalizare a locuințelor informale; 

-controlul chiriei pe piața locativă privată;

-măsuri de protecție pentru persoanele care lucrează în regim informal în industria deșeurilor și în alte domenii economice;

-măsuri care recunosc munca celor care lucrează pentru venitul minim garantat drept muncă reglementată prin contracte de muncă care le asigură toate drepturile cetățenești aferente (inclusiv dreptul la locuință socială);

-planuri de măsuri pentru desegregare socio-teritorială incluse în strategia de dezvoltare a localității, susținute din bugetul local.

 

Marșul  de solidaritate al romilor "Orașul pentru oameni, nu pentru profit" duce cu el din Pata Rât o placă comemorativă în memoria celor 300 de cetățeni de etnie romă, victime ale evacuării forțate administrate de autoritățile publice locale în decembrie 2010. Dorim să amplasăm această placă comemorativă pe strada Coastei de unde ei au fost expulzați în Pata Rât. Această placă comemorativă este un semn de solidaritate cu toate persoanele și familiile din Cluj care au trecut prin experiențe similare în ultimii 25 de ani și au ajuns în Dallas, pe rampă și pe strada Cantonului. Prin ea ne exprimăm solidaritatea față de toți oamenii, romi sau neromi, din Cluj, din România și alte țări care suferă de pe urma nesiguranței locative și dislocărilor de diverse feluri. 

 

Cerem Municipiului Cluj-Napoca, Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului, precum și Universității Babeș-Bolyai să ne acorde sprijinul amplasării acestei plăci comemorative pe clădirea Campusului Facultăţii de Teologie a Universității Babeș-Bolyai construită pe spațiul de pe strada Coastei, de unde în 17 decembrie 2010 au fost evacuați și au fost strămutați forțat în zona Pata Rât, lângă rampa de gunoi a orașului, 300 de cetățeni români, marea lor majoritate de etnie romă. 

 

Cetățeni și reprezentanți ai autorităților publice: veniți alături de noi pentru ca nimeni să nu mai sufere de umilința de a fi tratat ca "niște gunoaie"! Participați la acest marș pentru a ne revendica împreună drepturile locative în orașul Cluj. Noi toți aparținem acestui oraș: toate drepturile noastre sunt în acest oraș! Împreună, cetățeni români indiferent de etnie și statutul nostru social, cerem autorităților publice să ne recunoască dreptul la oraș prin politici care să susțină contribuția noastră la dezvoltarea sa prin acordarea drepturilor noastre locative!         

  

Asociația Comunitară a Romilor din Coastei

Locatarii de pe strada Cantonului

Locatarii de pe strada Stephenson

Fundația Desire 

Uniunea  Civică a Tinerilor Romi din România 

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire - Cluj 

Centrul Raţiu pentru Democraţie 

Changemakers' Movement 

Phiren Amenca International Network – Ungaria si Belgia

ternYpe International Roma Youth Network - Belgia

Roma Active Albania - Albania

Association of Young Roma – Slovacia

Romano Centro - Austria

Nakeramos- Spania

Kali Zor – Spania

Roma Youth Centre – Macedonia

Minority Voice – Serbia

Centre for European Initiatives – Bulgaria

Czulent Jewish Association - Polonia

Asociația Nevo Parudimos - Romania

Uco Dikhipen - Romania”.

 

Comentarii Facebook