Proiectul soluție pentru criza locurilor de parcare din cartiere: “5.000 în 5 ani”- Sabin Sărmaș, candidat la Primăria Cluj-Napoca (P)


Sabin Sărmaș, candidat independent la Primăria Cluj-Napoca, propune un proiect amplu pentru rezolvarea crizei parcărilor din cartierele orașului, prin construirea într-o primă fază a unei rețele de 20 parkinguri acoperite de spații verzi. 

“Așa cum am propus săptămâna trecută un plan pentru Cluj care să ne ajute să respirăm până ce vom avea centură ocolitoare, la fel vă propun o soluție privind problema locurilor de parcare. Planul nu doar că aduce doar parcări subterane, dar aduce și spații verzi. Împușcăm doi iepuri dintr-o singură lovitură”, spune Sabin Sărmaș. Inițiativa sa, „5.000 în 5 ani”, constă în amenajarea de parkinguri subterane pe trei niveluri în diferite locuri din cartierele Clujului, care să asigure în termen de cinci ani un număr total de 5.000 de locuri noi de parcare. 

“Am reușit așa, pic cu pic, să cădem pradă unei propagande că avem prea multe mașini în Cluj, că orașul nu a fost proiectat pentru atât de multe mașini și că e o problemă care nu se poate rezolva. Nu e adevărat. Gradul de motorizare în Cluj este sub media europeană. Nici alte orașe europene n-au fost proiectate pentru atât de multe mașini, dar au luat în timp măsuri care au făcut ca oamenii să locuri în care să-și lase mașina fără timp pierdut în căutări zadarnice și fără bătăi de cap”, spune Sabin Sărmaș. 

Atât termenul de implementare, cât și numărul de locuri de parcare luate în calcul, explică acesta, sunt realiste și se pot pune în operă cu un manager nou al orașului și cu management de proiect adecvat care capacitează expertiza funcționarilor din Primărie. Așa cum constructorii fac parcări subterane la marile ansambluri imobiliare, fără să fie o mare filosofie, așa poate face și Primăria un proiect pe care să și-l asume pentru a rezolva o problemă reală a oamenilor din cartiere, care ajung să se certe între ei, să parcheze pe zone verzi sau în spații neadecvate pentru că administrația nu și-a asumat cu adevărat niciodată soluții în acest sens. “De fapt, e o chestiune de voință și de nimic altceva”, subliniază Sabin Sărmaș.


randare_parcare.jpg

Conform datelor ediției a IV-a a Inventarului Parcărilor Publice din România, Clujul:

- are cel mai mare număr de garaje din România aflate pe spațiu public – 4.921

- este pe locul 9 în țară la numărul parcărilor publice cu plată – 4.191; Oradea, de exemplu, are 7.200, iar Brașovul 21.041

- este tot pe locul 9 și la numărul de locuri pentru persoanele cu dizabilități – 1.008; locul 1, Brașovul, are 1.816

- este pe locul 7 pe țară ca număr de locuri de parcări rezidențiale – 36.365; doar Sectorul 3 al Bucureștiului are 80.000, iar Iașul 52.448


Toate cele 20 de locații propuse pentru viitoarele parkinguri au fost identificate în urma discuțiilor directe cu oamenii din cartiere, fiind confirmate ulterior de specialiști în urbanism, explică Sabin Sărmaș. Valoarea întregului proiect este estimată la 125 de milioane de euro, la un cost mediu de 25.000 de euro per loc de parcare, bani despre care acesta spune că pot fi asigurați/recuperați din împrumuturi bancare, emisiuni de obligațiuni și exploatarea propriu-zisă a pakingurilor. 


Totodată, Sabin Sărmaș mai propune construirea a cinci parkinguri supraterane peste actualele depouri ale CTP Cluj, care ar mai putea asigura peste 3.000 de noi locuri de parcare. “Sunt lucruri pe care oamenii le cer de ani de zile. Sunt cinci locații propuse în cartierul Mănăștur, șase în Gheorgheni, patru în Mărăști, trei în Zorilor, unul în Grigorescu și un altul în Între Lacuri. Repet, toate sunt de trei niveluri și cu zona verde”, detaliază Sabin Sărmaș.


Mănăștur 1.070 de locuri

manastur.jpg

Gheorgheni 1310 de locuri

gheorgheni.jpg

Mărăști 1.200 de locuri

marasti.jpg

Zorilor 1.000 de locuri

zorilor.jpg

Grigorescu 200 de locuri

grigorescu.jpg

Între Lacuri 200 de locuriIntrelacuri.jpg

Parcări supraterane depouri CTP 3.030 de locuridepouri.jpg

Acest articol este unul publicitar al candidatului independent Sabin Sărmaș, oferit în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din 9 iunie 2024. Cod Mandatar CMF: 24240078 

Comentarii Facebook