Ministrul Rafila a decis: La Cluj, transplantul se face în continuare tot într-o mansardă improprie! - Adrian Oros, candidat ADU la CJ Cluj-VIDEO (P)


La Cluj, transplantul se va face tot în pod. Rafila a scos centrul de transplant multiorgan din PNRR

Construirea Centrului Integrat de Transplant (CIT) din Cluj-Napoca, un proiect inițiat de Consiliul Județean Cluj, rămâne într-o situație incertă, în ciuda protestelor angajaților Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) de anul trecut.

Coordonatorul programului de transplant din cadrul ICUTR, dr. Iacob Gheorghiță, a subliniat atunci importanța acestui proiect pentru pacienții care necesită transplant renal, hepatic și cardiac. În ciuda susținerii locale și a stadiului avansat al proiectului, finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost retrasă, declară deputatul Adrian Oros, candidat al Alianței Dreapta Unită pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a decis excluderea proiectului CIT de la finanțarea prin PNRR, lăsând astfel în incertitudine viitorul transplanturilor la Cluj. 

Deputatul Adrian Oros susține că nu este permis ca cea mai importantă unitate de transplant renal din țară să funcționeze într-o mansardă improprie, într-un dispreț total față de pacienți și cadre medicale:

”Aici ar fi trebuit să se construiască Centrul Integrat de Transplant sau Centrul de Transplant Multiorgan, unic în România și în Europa de Est, așa cum ne spunea președintele Consiliului Județean Alin Tișe. Rafila a decis: la Cluj, transplantul se va face în continuare în pod, pentru că a scos de la finanțare din PNRR acest obiectiv important, deli atât Tișe, cât și Boc au pus umărul la instalarea lui ca ministru. Ei au dărâmat guvernul de dreapta și au adus la guvernare Guvernul PSD, iar pe Rafila l-au pus ministru al Sănătății. Nu este permis ca cea mai importantă unitate de transplant renal din țară să funcționeze într-o mansardă improprie, în total dispreț față de pacienți și față de persoanalul medical”, susține Adrian Oros, candidat al Alianței Dreapta Unită pentru președinția Consiliului Județean Cluj. 

Iacob Gheorghiță declara anul trecut: „Acest proiect se află la faza de licitație restrânsă, deci practic s-ar putea începe foarte repede lucrările de construcție, iar acestea ar dura maximum 3 ani, astfel că s-ar încadra în perioada de timp prevăzută în PNRR. Suntem recunoscători CJ Cluj pentru acest proiect, pentru că președintele Alin Tișe a avut viziunea de a vedea necesară realizarea unui astfel de centru, care să asigure nu doar transplantul renal, ci și cel hepatic și cardiac, aici la Cluj-Napoca, într-un centru universitar. Suntem recunoscători și UMF că s-a raliat acestui proiect”, a spus anul trecut Iacob Gheorghiță.

Anul trecut, zeci de angajați ai ICUTR au protestat în stradă, cerând Guvernului și Ministerului Sănătății să reia finanțarea pentru construirea CIT. Deputatul Emanuel Ungureanu a atras și el atenția asupra stării critice a clădirii actuale, care "stă să se prăbușească", subliniind că actuala mansardă în care se efectuează transplanturile este improprie și reprezintă un risc atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical.

În ciuda eforturilor și protestelor de anul trecut, situația clădirii, un proiect de importanță majoră pentru sistemul medical din Transilvania și chiar din România, rămâne nerezolvată.

Acest articol este unul publicitar al candidatului Alianței Dreapta Unită Adrian Oros la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, oferit în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din 9 iunie 2024. Cod Mandatar CMF: 21240063

Comentarii Facebook