Primarul Emil Boc, despre autonomia ADR-urilor: "Persoane din ministere vor să stea în pixul de la Bucureşti decizia pentru orice primar"


Primarul municipiului Cluj-Napoca, E mil Boc, a declarat vineri, 18 februarie, că Agenţiile de Dezvoltare Regională (ADR) trebuie să-şi păstreze autonomia într-o discuţie cu ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, în care a mai explicat necesitatea descentralizării. 

Emil Boc spune că acţiunile edililor de municipii nu se îndreaptă împotriva ministrului, dar că există angajaţi prin ministere care se tem de descentralizare, a afirmat acesta. Boc susţine că există „persoane din ministere vor să stea în pixul de la Bucureşti decizia pentru orice primar”, precizând însă, că în viziunea lui, nu se poate guverna aşa în fiecare colţ al ţării.

M-am pronunţat şi mă pronunţ în calitate de preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, organizaţie care reprezintă primarii care produc 70 la sută din PIB-ul acestei ţări, din partea tuturor partidelor politice din România (...) Dacă s-a găsit mecanismul acesta legal prin care, prin Agenţiile de Dezvoltare Regională, sunt 8 regiuni în această ţară, potrivit acestei legi, s-au absorbit bani europeni, eu am avut o discuţie colegială cu domnul ministru şi acţiunea noastră nu este îndreptată înspre domnul ministru Vîlceanu, să fie foarte clar acest lucru”, a declarat vineri seara, pentru Digi24, Emil Boc.

Primarul din Cluj-Napoca: „există angajaţi din ministere care se tem de descentralizare”

E vorba de persoane din ministere care nu doresc să îşi piardă puterea de decizie şi vor să stea în pixul de la Bucureşti decizia pentru orice primar din această ţară. Noi am venit cu această solicitare, ajutându-l pe domnul ministru Vîlceanu să conştientizeze cât de importantă este menţinerea acestei proceduri de absorbţie de fonduri europene în manieră descentralizată. Se cunoaşte că din epoca romană se poate guverna bine de departe, dar se poate administra doar de aproape. Nu poţi să guvernezi de la Bucureşti în fiecare colţ al ţării. Poţi să dai legi, poţi să exerciţi controlul, dar efectiv, în teren, cei care sunt cei mai apropiaţi de cetăţeni pot să ia deciziile cele mai potrivite şi să facă propunerile care sunt necesare pentru fiecare regiune”, a adăugat edilul clujean.

E vorba de sistem aici, nu de persoane individuale. Sistemul aşa este conceput încât primarii, preşedinţii de consilii judeţene, mediul de afaceri, să meargă cu jalba în proţap, la ministere, la funcţionari. Ori, ei cred că, dacă se descentralizează puterea lor şi ajunge la 8 regiuni, ei nu mai au importanţa pe care o au acum. Ei trebuie să înţeleagă că îşi păstrează atribuţiile de legiferare şi control, Bucureştiul, iar activitatea în teren trebuie să rămână descentralizată”, a răspuns primarul după ce a fost întrebat dacă, după părerea lui „funcţionari din ministere îi arată pixul”, făcându-se aluzie la neimplicarea angajaţilor din ministere în politica locală a municipiilor din ţară.

Boc a dat exemple de ministere care au descentralizat activitatea pentru atragerea de fonduri

Uitaţi-vă cum se întâmplă la Ministerul Transporturilor, ministrul Grindeanu a descentralizat procedurile de realizare a documentaţiilor pentru centuri ocolitoare, pentru metrou, cum este cazul de la Cluj, pentru trenuri metropolitane. Şi toate acestea mişcă, sunt foarte multe proiecte care se pregătesc, sunt în fază avansată. Va fi o bună absorbţie a fondurilor europene”, a mai declarat Emil Boc.

Primarul din Cluj-Napoca a concluzionat declarând că finanţarea nu poate fi standardizată: „Una este nevoia de la Constanţa, alta este nevoia de la Cluj. Una este nevoia de la Suceava, alta este nevoia de la Craiova. Ori dacă rămânem în sistem centralizat, toţi suntem puşi în aceeaşi oală. Dacă suntem în manieră descentralizată putem să ne creăm propriile programe operaţionale pe regiuni. Poate la Cluj sunt mai importante specializările inteligente, poate la Suceava sunt mai importante elementele de infrastructură, la Constanţa poate cele legate de turism. Sunt câteva exemple generale. Dacă  le avem  în manieră centralizată, la Bucureşti, toţi trebuie să ne pliem pe ceea ce vrea Bucureştiul, ori asta nicăieri în UE nu se mai practică”.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: "nu se va pune problema desfiinţării Agenţiei de Dezvoltare Regională"

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a propus marţi, 15 februarie, înfiinţarea unei Autorităţi de Management (o autoritate centrală) sub care să funcţioneze cele 8 ADR-uri, într-o discuţie cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu şefii Agenţiilor de Dezvoltare Regională, potrivit G4Media.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat de asemenea că nu se va pune problema desfiinţării Agenţiei de Dezvoltare Regională. El a explicat că a înaintat Executivului un memorandum cu titlul de informare care vizează oferirea unor atribuţii de putere publică acestor agenţii de dezvoltare regională, ele fiind la nivelul unor organizaţii neguvernamentale, însă nu a fost luată o decizie în acest sens.


Comentarii Facebook