Vineri 27 Ianuarie

Primarii au împărtășit din experiența lor la conferința de bune practici în administrația locală de la Cluj-Napoca

 

Primarii din cele mai importante orașe ale Transilvaniei au împărtășit din experiența lor în administrație la conferința de bune practici de la Cluj-Napoca.

 

Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a explicat audienței procesul de obținere a aprobărilor și de colaborare dintre instituția pe care o conduce și organizatorii Sibiu International Street Art Festival, colaborare care a avut ca finalitate realizarea a aproximativ 30 de grafitti-uri de mari dimensiuni pe pereții unor școli din Sibiu. Această realizare a inclus Sibiul pe lista orașelor europene care se bucură de un circuit de artă stradală, listă pe care mai regămim Berlin, Amsterdam, Londra, Paris, Copenhaga și Barcelona. Sibiu este primul oraș din România care are un asemenea circuit de artă stradală.

 

Astfel de schimburi de bune practici sunt un instrument foarte util pentru administrația publică. Este logic, normal și benefic să învățăm unii de la alții, să preluăm idei de succes și să le aplicăm adaptat la orașul nostru. Conferința de la Cluj a fost foarte bine organizată de Centrul Cultural Clujean, iar participarea a fost un câștig atât pentru primăriile invitate cât și pentru operatorii culturali și reprezentanții societății civile și ai ONG-urilor invitate", a spus primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor.

 

MATERIAL OFERIT DE BANCA TRANSILVANIA

 

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, alături de șefa direcției de marketing din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Diana Apan, au vorbit despre procesul de bugetare participativă implementat la scară mare pentru prima oară în România în 2017. Modelul a fost ”importat” din orașul portughez Braga și a fost apreciat la scară largă în acest an. Baia Mare a anunțat că se pregătește să implementeze un program similar, iar ca urmare a conferinței de bune practici de la Cluj-Napoca, primarul municipiului Oradea a transmis că se alătură orașelor care vor implementa de anul viitor procesul de bugetare participativă.

 

Reprezetantul municipiului Oradea, primarul Ilie Bolojan, a prezentat modul în care Primăria a desfășurat programul de reabilitare a fațadelor și de revitalizare a centrului istoric într-un termen relativ scurt pentru România, în condițiile în care din 2009 și până în prezent aproximativ 80% din centrul istoric a fost sau este în curs de reabilitare. 

 

Am participat ieri la Cluj-Napoca la o conferinţă de bune practici în administraţie, în domeniul cultural şi al conservării patrimoniului, organizată de Centrul Cultural Clujean. Am prezentat proiectul de reabilitare a faţadelor şi de revitalizare a centrului istoric al municipiului Oradea. Primăria Cluj-Napoca a prezentat proiectul de bugetare participativă iar Primăria Sibiu festivalul de pictură stradală. Dezvoltarea economică a unui oraş merge mână în mână cu vitalitatea culturală şi cu un centru de oraş distinctiv european. Vom continua proiectul de revitalizare a centrului istoric, vom începe de anul viitor şi noi proiectul de bugetare participativă în Oradea, în aşa fel încât cel puţin 10 proiecte să fie realizate în baza propunerilor cetăţenilor”, a transmis pe Facebook primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

 

Totodată, reprezentații grupului Banca Mondială, Marcel Heroiu și Marius Cristea, au discutat pe larg despre studiul lansat în acest an intitulat ”Orașe Magnet”, punctând punctele tari ale fiecărui oraș prezent la Conferința de Bune Practici în Administrația locală.

 

Un astfel de eveniment organizat de Centrul Cultural Clujean este de o importanță absolută pentru România pentru că permite diseminarea inovării și a ideilor creative de la administrație locală la administrație locală. Un astfel de eveniment încurajează un dialog viu între administrații locale care au realizări aparte în anumite domenii, iar aceste realizări au potențial de replicare mult mai mare față de realizări ale orașelor din afara țării. Noi sperăm ca un astfel de eveniment să continue cu alte ediții, să devină o normă și să fie replicat în toată țara”, a declarat Marcel Heroiu, consultant senior al Băncii Mondiale.

 

La această conferință au fost invitate opt dintre cele mai performante administrații locale din țară printre care București, Sibiu, Oradea, Alba Iulia, Brașov, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, însă doar reprezentanții din București, Oradea, Sibiu și Cluj-Napoca au ajuns la discuții. 

 

Conferința de bune practici în administrația locală este o inițiativă a Centrului Cultural Clujean dedicată orașelor românești, parte din rețeaua culturală a orașelor europene ale cărei baze au fost de asemenea așezate la Cluj-Napoca weekendul trecut. Delegații din 15 orașe europene au căzut de acord să-și unească eforturile cu scopul de a realiza și livra programe culturale mult mai bune și mai competitive.

 

Reprezentanți ai sectoarelor culturale din Eleusis (Grecia), Aveiro, Braga și Guimaraes (Portugalia), Košice (Slovacia), Debrecen (Ungaria), Klaipeda și Plunge (Lituania), Leeds (Marea Britanie), precum și din Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș, Baia Mare, Alba Iulia și Sfântu Gheorghe s-au întâlnit în 22 și 23 septembrie la Cluj pentru a pune bazele unei rețele culturale europene pentru dezvoltarea orașelor.

 

Până la finalul acestui an, rețeaua va comunica public planurile pentru anul viitor, invitând și ale orașe europene să se alăture inițiativei. Activitățile rețelei vor fi conduse de la Cluj, care va găzdui secretariatul general și va administra un program de creștere a capacității rețelei și a organizațiilor membre. Începând cu 2018, două conferințe anuale vor oferi membrilor rețelei ocazii de a se întâlni și a discuta subiecte și proiecte comune. În anul viitor cele două conferințe vor fi organizate la Cluj-Napoca, în luna mai, și la Aveiro (Portugalia), în luna septembrie.

Comentarii Facebook