Primăria Cluj-Napoca acuzată că ”naționalizează” terenuri fără plata unei juste despăgubiri. Proces de 120.000 de euro pierdut


Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul pe care l-a avut cu mai mulți clujeni pe care i-a forțat să își cedeze proprietățile ca donație, dacă vor autorizații de construcție. 

Procesul a fost câștigat de păgubiți la Tribunalul Cluj, Curtea de Apel Cluj și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Înalta Curte de Casație și Justiție din România a decis, recent, că Primăria Cluj-Napoca a acționat ilegal în momentul în care a obligat mai mulți clujeni, să doneze cu titlu gratuit o parte din terenul lor pentru a se construi un drum public.

Avocatul Răzvan Bălosu, din Baroul Cluj, a spus că judecătorii au decis că practica Primăriei Cluj față de cei patru clienți ai lui este nelegală, și că obligarea donării a unei părți din proprietatea celor în cauză a constituit o ”naționalizare”, fără plata unei juste despăgubiri.

Prin această decizie toți clujeni care au pățit la fel ca și clienții mei sunt puși în drept și pot să solicite Primăriei Cluj Napoca plata unor despăgubiri, pentru terenul donat cu titlu cu gratuit, donație care reprezintă o naționalizare mascată”, spune avocatul Răzvan Bălosu, conform Evz.ro.

Primăria avea o practică abuzivă cu proprietarii de terenuri, pentru a-i forța să cedeze terenuri gratuit pentru construcția de drumuri. 

Patru clujeni care au deținut un teren, într-o zonă bună din Cluj Napoca, au fost obligați, de Primăria Cluj Napoca să cedeze, prin act notarial, o parte din suprafață pentru realizarea unui drum. Cei patru coproprietari au vrut să construiască locuințe comune, pentru ei, dar au fost împiedicați de Primăria Cluj Napoca, care nu a emis autorizația de construire până când aceștia nu au mers la un notar public, unde au semnat un acord notarial prin care o parte din terenul lor a fost cedat cu titlu gratuit Primăriei Cluj Napoca.

Vorbim despre un teren de 3.586 de metri pătrați, din care 624 de metri pătrați au fost preluați cu titlu ilegal. ”Din cursul derulării evenimentelor, este mai mult decât evident că reclamanții au fost constrânși, condiționați să dea acele declarații notariale, în caz contrar, neputând obține autorizația de construire. Motivul determinant a acestor declarații nu a fost acela de a face cadoul statului o suprafață de teren, ci acela de eludare de către pârâți (n.n. – Primăria Cluj Napoca și Consiliul Local Cluj Napoca) a procedurii de expropriere pentru utilitate publică”, arată Tribunalul Cluj.

Primăria trebuia să facă expropriere pentru utilitate publică și nu să îi forțeze să cedeze terenurile gratuit. 

Actele notariale au fost anulate, iar Primăria Cluj-Napoca trebuie să facă evaluarea corectă a terenurilor. 

Acum, municipalitatea trebuie să achite 117.312 euro, valoarea de piață a terenului luat cu titlu gratuit.

În această situație sunt și alți clujeni, care au acționat sau vor acționa în instanță Primăria.

Comentarii Facebook