Premierul Cîțu cere demiterea ministrului Justiției, Stelian Ion. Criza POLITICĂ explicată. Care este miza?


Stelian Ion, ministrul Justiției, propus spre demitere, susține că zilele lui Florin Cîțu sunt numărate. ”Florin Cîțu și-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când va pleca acasă”, a scris acesta pe Facebook.

Premierul Florin Cîțu arată în seara aceasta încă o dată că nu are respect pentru lege, pentru Constituție. Având în vedere antecedentele sale, poate că nu este de mirare.

În felul acesta Florin Cîțu și-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîțu va pleca acasă.

Șantaj și iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiției să îți dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriașă pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului. Precizez încă o data că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiției pentru obținerea avizului.

Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută”, a transmis minstrul USR PLUS.

Dacian Cioloș spune că această decizie va rupe coaliția de guvernare. 

Promisiunea făcută primarilor PNL (nu cetățenilor români, cum spune premierul) e mai importantă decât stabilitatea și continuitatea Coaliției.

Florin Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS, subordonând întregul guvern intereselor PNL. Abuzul nu e că nu a dat Stelian Ion un aviz în cinci zile, ci că premierul pune presiuni pe un ministru al Justiției să dea un aviz.

Acesta nu mai e un guvern de coaliție!”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

La mijloc este programul de investiții ”Anghel Saligny”, despre care USR PLUS spune că este un cadou pe care PNL vrea să îl facă primarilor înainte de alegerile din 25 septembrie, când se decide noua conducere a Liberalilor. 

Premierul Florin Cîțu i-a reproșat lui Stelian Ion că ”șantajează poporul român” prin blocarea unor proiecte de dezvoltare și, de asemenea, că nu a reușit desființarea Secției pentru investigarea magistraților.

Anterior, celălalt co-președinte al partidului, vicepremierul Dan Barna, a spus că ”Florin Cîțu trebuie să plece” pentru că ”a arătat în această seară că nu poate conduce nimic”, conform Digi 24.

USR PLUS are ședință miercuri seara, pentru a discută despre ieșirea de la guvernare a partidului.

Premierul a explicat de ce cere demiterea ministrului Justiției, de la USR PLUS

Florin Cîțu a spus că ministrul Justiției blochează proiectul. 

Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care (...) nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să-și ducă la bun sfârșit proiectele. Un exemplu este desființarea Secției speciale, care nici după opt luni de mandat nu a fost desființată. 

A bloca activitatea guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare. 

Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat", a spus premierul. 

Premierul cere USR PLUS să nu iasă de la guvernare.

Am informat liderii coaliției despre această demitere. Nu mai accept pe nimeni în guvern care să șantajeze. Pe nimeni care să nu înțeleagă că noi nu vorbim aici despre primari, ci vorbim despre comunități și interesul cetățenilor. (...) Doar pentru că colegii noștri de la USR PLUS nu au foarte mulți primari nu înseamnă că românii trebuie să aibă de suferit.

Îmi asum această decizie, Biroul Politic al PNL a asumat acest proiect de investiții, care nu este PNDL 3, este un proiect dedicat pentru asfalt, apă, canalizare, gaz. Este un simbol al modernizării României, după 30 de ani.

Am trimis președintelui cererea cu revocarea, propun ministru interimar un ministru care înțelege prioritatea zero a investițiilor pentru România.

Îmi doresc ca partenerii noștri de coaliție  USR PLUS să aibă înțelegerea, responsabilitatea să nu aleagă ieșirea de la guvernare, așa cum comunică de azi-dimineață pe diverse canale”, a mai afirmat Florin Cîțu.

Ministru interimar va fi propus actualul ministru de Interne, Lucian Bode.

De ce se opun cei de la USR PLUS acestui nou PNDL

Europarlamentarul USR PLUS, Dragoș Pîslaru, a explicat ce este ”defect” la acest nou PNDL.

Terenuri de fotbal construite în pantă în Bihor.

Toalete de 80.000 euro la o școală din Teleorman.

Becuri de 2.000 euro într-un cătun din Tulcea.

Asfalt turnat direct pe pământ în Vrancea.

Asta a însemnat PNDL 1 și 2, asta înseamnă PNDL 3 acum. Indiferent că-l denumim Anghel Saligny sau Mihai Eminescu, PNDL înseamnă bani alocați discreționar pe interese politice și lucrări făcute prost pentru care nu răspunde nimeni.

Am propus o serie de amendamente clare, care să permită transparență, control adecvat, prioritizare, eficiență. Lucruri clare, care să permită românilor să înțeleagă pe ce se dau banii și de ce. Proces similar de evaluare, implementare, monitorizare și control similar celui folosit pentru fondurile europene, cu simplificările necesare, dar păstrând principiile. 

Bugetare defalcată, criterii obiective de eligibilitate, stabilirea de cofinantare, decontare pe bază de standarde de cost. Alocare de investiții pe bază de evaluare rezultată din punctaj și nu pe bază de listă aprobată de ministrul Dezvoltării. Transparență prin crearea unui sistem informatic, public, care să cuprindă toate informațiile legate de proiect (punctaj, contractor, durată, stadiu de execuție și plăți, etc.).

Avem nevoie de bani pentru a dezvolta România. Am negociat la Bruxelles un nivel fără precedent de resurse pentru România. Atât prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, unde chiar eu am negociat în calitate de raportor, cât și prin Politica de Coeziune – Programele Operaționale.

Spre deosebire de PNDL, fondurile europene prevăd măsuri clare pentru monitorizarea și controlul calității lucrărilor.  Spre deosebire de PNDL, banii europeni nu se pot fura. Dacă vrem să mai suplimentăm cu bani naționali, ar trebui să îi cheltuim la fel de judicios.

Trebuie să modernizăm România și ne dorim foarte mult să facem asta. 

Însă asta nu se va întâmpla niciodată aruncând banii românilor către clientela politică.

USR PLUS nu poate gira o reeditare al acestui tun din buget, din banii strânși din taxele plătite de români!”.

Comentarii Facebook