Sambata 28 Ianuarie

Ponta: ”La Ministerul Finanţelor, este ca într-o "scrisoare pierdută"”Premierul Victor Ponta a declarat că este indignat din cauza faptului că reprezentanții Ministerului Finanțelor nu s-au consultat cu el în legătură cu majorarea taxelor și impozitelor și nici nu au explicat mai clar faptul că aceaste majorări rămân la decizia primarilor.

Conform unui proiect de hotărâre  al Ministerului Finanțelor, impozitele, amenzile şi taxele locale vor creşte cu 16,05% de la începutul anului viitor, creștere reprezentată de rata inflaţiei cumulată pentru perioada 2010-2012.

Proiectul a fost prezentat miercuri în dezbatere publică, dar fost lansat în dezbatere şi în primăvara acestui an, în mandatul guvernului anterior.

"Când am văzut ştirea - căci eu n-am văzut propunerea - l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu şi am spus: Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi?. El a spus că nu ştie nimic şi că-l sună pe secretarul de stat Liviu Voinea. Îl sună pe Voinea care spune: nu ştiu nimic. Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca într-o "scrisoare pierdută". După care m-au sunat înapoi, în aceeaşi ordine ierarhică, şi mi-au explicat. Sigur, discuţia nu a fost aşa de veselă cum o descriu eu. O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, poate să mărească anumite taxe. Sigur că m-am enervat pentru că nu am fost consultat şi nu au explicat ei ce explic eu acum", a spus Ponta la Realitatea TV.

În proiect se arată că, în concordanţă cu prevederile Codului fiscal, se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotărâre a Guvernului, începând cu anul fiscal 2013, cu rata inflaţiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012, informează Mediafax.

Tot de la 1 ianuarie 2013 se va abroga Hotărârea Guvernului din anul 2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010.

 

Sursa: mediafax.ro

Comentarii Facebook