Miercuri 24 Aprilie

Ponta desecretizează o parte a contractului de la Roșia Montană: ”Durata licenței e de 20 de ani”


Premierul Victor Ponta și ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova, au prezentat o serie de detalii din contractul semnat cu compania de exploatare minieră de la Roșia Montană.

Ponta a decis să desecretizeze anumite documente din cadrul contractului semnat în 1999, ce are gradul de secretizare ”CLASIFICAT”.

Referitor la proiectul de lege trimis Parlamentului: licenţa de exploatare emisă în 1999 de Guvernul României are gradul de secretizare "CONFIDENŢIAL". Consider, şi-mi asum asta, că anumite aspecte de interes public pot să le fac publice.

Conform art 4, duranţa licenţei e de 20 de ani. Titularul plăteşte statului o redevenţă de 2%, renegociat la 6%. Conform art 18, litigiile rezultate vor fi soluţionate de Centrul internaţional de arbitraj din Viena”, a declarat premierul Victor Ponta, informează jurnalul.ro.

Premierul a precizat și care sunt consecințele în cazul în care nu se desfășura proiectul.

În primul rând, înştiinţările oficiale privind investiţiile concrete care ţin de mediu şi infrastructură făcute între 1997-2012 sunt estimate la aproximativ 555 de milioane de euro.

Obligaţiile de protecţie a patrimoniului pe care trebuie să le acopere România, în măsura în care nu se face proiectul, sunt de 480-500 de milioane de euro.

În măsura în care proiectul nu se face, ecologizarea ne va costa 150 mil euro”, a mai punctat Ponta.

Comentarii Facebook