Ponta a prezentat starea națiunii: Avem datorii de 51 de miliarde de euro. Cheltuim mai mult decât produce, așa că ADIO majorări de pensii și salarii

 

Premierul Victor Ponta a prezentat joi, 10 ianuarie, starea națiunii: situația datoriilor, bugetul pe 2013 și proiectele oentru acest an.

 

DECLARAŢIILE PREMIERULUI:

 

- Prezentăm situaţia bugetului, ceea ce orice cetăţean cunoaşte drept bani publici.

 

- Aş vrea să fac două precizări de introducere: în primul rând vreau să lămuresc termenul de starea bugetară a naţiunii, termen preluat din Statele Unite. În România sistemul constituţional este diferit.

 

- Guvernul nu are niciun ban al său. Guvernul gestionează nişte bani care sunt luaţi de la cetăţenii României pentru a fi folosiţi pentru cetăţenii României.

 

- Este o prezentare în care am folosit rotunjirea cifrelor. Am folosit un procedeu pentru a vorbi mai clar, de a vorbi în cifre rotunde

 

- Astăzi voi arăta ce înseamnă bugetul şi starea financiară, cheltuielile pe care trebuie să le facem în 2013, măsuri pentru 2013. Datoriile pe care le avem de plătit aparţin României. Nu îmi propun să fac un atac la adresa opoziţiei, ci să prezint viziunea noastră.

 

- Mă voi referi la perioada începând cu 2000, încheiată în 2008 cu creştere economică. După 2008, din cauza crizei economice, România a oprit acest drum ascendent şi obligaţia noastră este să readucem România pe creştere.

 

BUGETUL CETĂŢEANULUI

 

- România va produce 140 de miliarde în 2013. Fiecare român va produce 7000 de euro.

 

- Efortul principal va avea ca scop întoarcerea la anul 2008

 

- Datoria publică se ridică la 51 miliarde euro, de la 28 miliarde euro în urmă cu patru ani

 

- Guvernul are de rambursat în acest an 1,2 miliarde de euro din împrumutul de la FMI.

 

- În Uniunea Europeană, doar trei ţări au o datorie mai mică, ceea ce reprezintă un punct bun pentru noi.

 

- Avem 10, 2 miliarde de euro de plătit pe salarii, 11, 1 miliarde euro pe pensii, o sarcină dificilă, dar pe care ne-am asumat-o şi de care toţi ne vom folosi de ea când vom ajunge la pensie, 7,8 miliarde euro pe investiţii şi 7,6 miliarde euro pe bunuri şi servicii.

 

- Vom avea de plătit 2,5 miliarde de euro dobânzi, contribuţia României la Uniunea Europeană 1,4 milioane euro, alte transferuri şi cheltuieli 2,9 miliarde euro.

 

- În 2012 am adoptat măsuri de restabilizare socială a unor drepturi care în perioada crizei au fost afectate, printre care reîntregirea salariilor bugetare.

 

- În 2012 am cheltuit mai puţin cu 2,2 miliarde euro. În anul 2012, România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte efortul de reducere a deficitului. 

 

- Astăzi euro este la o cotaţie mai mică decât în anul 2012, fără ca Guvernul să aibă influenţă asupra acestui element. Cred că stabilitatea ne va ajuta să păstrăm acest indicator în limitele în care ne-am propus.

 

- În 2012 nu am mai accesat niciun ban de la FMI. Statul s-a împrumutat pe pieţele externe, dar cu costuri din ce în ce mai mici.

 

- Măsurile din 2012 au efect în 2013 şi în anii care urmează. Ideea de reducere de cheltuieli are la bază un concept în care nu poţi de fiecare dată să tai de la cei de la bază, ci prima dată trebuie să tai de la vârf.

 

- Nu voi aproba din fondul de rezervă alocări pe primării, care în mod inevitabil duc la ideea că dăm mai mult la un partid.

 

- Obiectivele pentru 2013-2016: Ne propunem să respectăm angajamentele pe care le avem (nu este un scop în sine, ci o decizie politică pe care ne-o asumăm şi care aduce benefecii nu Guvernului), repararea inechităţilor. Anul 2013 nu prevede creşteri de salarii şi pensii. Alte obiective: reforma salarizării, actualul Guvern îşi propune să facă o reformă reală, dorim o restructurare a Gărzii Financiare, a Controlului Vamal, reforma bugetului, reforma investiţiilor publice (se va face inventarierea tuturor proiectelor din 2007, se va lua decizia ce proiecte se închid, iar cele care sunt cu adevărat importante le vom prioritiza).

 

- Vreau să reamintesc şi să îmi exprim nemulţumirea public pentru că nu există nicio consecinţă juridică pentru ce s-a întâmplat la Oltchim, la Poşta Română, la ANRMAP, şi alte instituţii la care s-au pierdut sute de milioane de euro.

 

Victor Ponta este însoţit de ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, ministrul Delegat pentru Buget, Liviu Voinea şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

 

Victor Ponta a declarat, luni, că va prezenta "starea naţiunii".

 

 "Joi mi-am programat să am o întâlnire cu media şi prin intermediul media să prezint nu bugetul de stat, pentru că pentru publicul larg să mă apuc să prezint capitole de buget nu cred că e soluţia bună, ci mai degrabă să prezint starea naţiunii, să arăt ce datorii avem din trecut, fără să încep să spun de vechea moştenire, pur si simplu să prezint realitatea, să arăt ce lucruri putem să facem în actualul buget şi ce alte lucruri nu putem să facem altfel. Va fi prezentare de care eu nu ţin minte să se fi făcut în ultimii ani", a spus Ponta.

Comentarii Facebook