Vineri 7 Octombrie

Peste 1.000 de angajați de la Primăria Cluj-Napoca sunt în grevă

 

Peste 1000 de angajați ai Primăriei Cluj-Napoca, membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) sunt în grevă, marţi, timp de o oră.

 

Greva de marţi durează timp de o oră, la începutul programului.

 

Sindicaliştii FNSA au acuzat că salariaţii din administraţia publică locală din România sunt cea mai slab plătită, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 de lei pe lună).

 

Prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală (care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70%)”, se arată în comunicatul FNSA.

 

Sindicaliştii FNSA cer majorarea salariilor cu 25% şi acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii. Ei mai cer și vouchere de vacanţă, iar Articolul 3^1 (4) din OUG nr. 20/2016 să fie eliminat în totalitate. Acesta prevede că ”la stabilirea salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare la nivel maxim aferent funcţiei, grad/treaptă, gradaţie, vechime în funcţie/specialitate din cadrul instituţiei sau autorităţii publice respective, se iau în calcul majorările salariilor de bază ale personalului care beneficiază de prevederile Legii nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi drepturile băneşti incluse în salariul de bază potrivit prevederilor art 14 din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice, numai pentru personalul care intră sub incidenţa celor două acte normative”.

 

În total, la nivel național sunt în grevă circa 30.000 de funcţionari publici şi personal contractual, din primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate.

 

În 12 iulie este programată o grevă pe toată durata programului de lucru şi pe 19 iulie o grevă pe termen nelimitat.

Comentarii Facebook