Partidul Popular Maghiar din Transilvania: Legea prin care strada 1 Decembrie este neconstituţională

 

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) va sesiza avocatul poporului pentru că ”Legea prin care strada 1 Decembrie este neconstituţională”.

 

PPMT susține că faptul că ”la 25 de ani după schimbarea de regim, într-o Românie care este, oficial, o democraţie europeană, autorităţile locale sunt obligate să denumească una din străzile localităţii pe care o gestionează 1 Decembrie, iar în amintirea Marii Uniri din 1918, sunt obligate să organizeze manifestări specifice de sărbătoare. 

 

Legea, adoptată de Camera Deputaţilor (şi anterior, de Senat) fără voturi contra şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, ţinteşte, fără echivoc, localităţile din Ţinutul Secuiesc, fiindcă, în afară de acestea, aproape în toate oraşele din România există o stradă cu denumirea menţionată. Conform PPMT, legea adoptată are un efect negativ asupra normalităţii relaţiilor româno-maghiare, pentru că nu ţine cont de faptul că nu pentru fiecare cetăţean român data de 1 decembrie reprezintă o sărbătoare”.  

 

Conducerea PPMT acuză UDMR că nu a ”luat poziţie univocă în această chestiune şi nu a întreprins nimic pentru a împiedica punerea în aplicare a acestei dispoziţii care este jignitoare din punct de vedere al comunităţii maghiare, iar din punct de vedere al Constituţiei României, este ilegală.

 

Mai mult, doi parlamentari ai UDMR, din neatenţie sau poate din convingere, au votat în favoarea proiectului de lege. Prin acest gest, au transmis alegătorilor mesajul că pentru ei nu este importantă demnitatea maghiarilor transilvăneni şi nici reprezentarea intereselor acestora”. 

 

PPMT consideră că ”legea menţionată prejudiciază autonomia autorităţilor locale, prevăzută de Constituţie pentru că dispune cu privire la denumirea străzilor şi cu privire la organizarea de manifestări locale, chestiuni asupra cărora ar trebui să decidă autorităţile locale”. 

 

PPMT solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională şi să ridice excepţia de neconstituţionalitate împotriva legii menţionate. 

Comentarii Facebook