Palatul Prefecturii, clădire simbol a Clujului, va fi modernizat cu bani din PNRR


Frumoasa clădire a Prefecturii, realizată după planurile arhitectului József Huber în 1910 pentru a fi sediu al Camerei de Comerț a Clujului, va fi renovată. Contractul de finanțare pentru renovarea completă a clădirii este așteptat să fie semnat până în data de 15 decembrie 2022.

Joi dimineață, subprefectul județului Cluj, Tasnádi István-Szilárd și aparatul tehnic de specialitate din cadrul Instituției Prefectului – Județul Cluj au participat în sistem videoconferință la o ședință de lucru referitoare la posibilitățile de reabilitare a palatului administrativ.

În cadrul videoconferinței s-au purtat discuții în vederea stabilirii măsurilor necesare a fi întreprinse pentru demararea implementării acestui proiect de reabilitare, propus pentru aprobare și spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5. Valul renovării pentru operațiunea B.1: Renovarea integrată (consolidare seismică și renovare energetică moderată) a clădirilor publice și Operațiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice.”, anunță Instituția Prefectului - Județul Cluj.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Cluj, până în data de 15 decembrie se va semna contractul de finanțare pentru renovarea completă a clădirii Palatului Prefectural. Valoare maximă eligibilă prin PNRR este 9.891.279,564 lei. Clădirea în care funcționează Prefectura Cluj nu a mai fost reparată de mai bine de 20 de ani.

Palatul Prefecturii, de la Camera de Comerț la sediul Partidului Comunist

La intersecția Pieței Avram Iancu și a Bulevardului 21 Decembrie 1989, la nr. 58, zărim în treacăt, din mijloacele de transport, în fiecare dimineață, Palatul Prefecturii Cluj. Actualul sediu al Instituției Prefectului Cluj este o clădire construită la început de secol XX, în anul 1910. Arhitectul palatului a fost József Huber, iar elementele de inspirație gotică, renascentistă, de Secession francez, îmbinate cu elemente populare conferă clădirii un aspect aparte.

În primii 30 de ani de existență, în perioada 1910-1940, palatul găzduia Camera de Comerț și Industrie Cluj. Ulterior, în perioada comunistă, aici era Primăria și Sediul de Partid (până în 1989), iar începând cu anul 1992 în palat funcționează Instituția Prefectului – Județul Cluj, scrie cluj.com. 

Comentarii Facebook