Oradea face tram trenuri, iar Clujul va avea metrou! Care proiect va fi gata mai repede?


Locuitorii din Oradea și zona metropolitană a municipiului vor avea o nouă alternativă de transport public, prin realizarea unei rețele de trenuri metropolitane.

Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene.

Noua rețea va conecta Municipiul Oradea, pe mai multe direcții:

- Oradea - Sânmartin – Băile 1 Mai –  Băile Felix, Cordău;

- Oradea -  Aeroportul Oradea;

- Oradea - Borș (Parcul industrial);

- Oradea - Sântandrei – Girișu de Criș – Toboliu – Cheresig.

Proiectul rețelei de tram-train devine necesar datorită creșterii populației în Oradea și zona metropolitană și a numărului de locuri de muncă în municipiu, care determină un mare flux de navetiști, anunță Primăria Oradea. De acest lucru ar avea nevoie urgentă și Clujul.

Având în vedere că jumătate dintre acești navetiști folosesc mașini personale, proiectul propune o alternativă sustenabilă și eficientă de transport.

Tram-train-ul este un mijloc de transport în comun care poate să circule atât pe liniile de tramvai, cât și pe liniile de tren. 13 astfel de vehicule ar urma să fie achiziționate în anii următori.

Proiectul se realizează în cadrul unui parteneriat între: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Oradea Transport Local (OTL), Asociația Zona Metropolitană Oradea (ZMO) și Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO).

Investiția ar fi de 150 de milioane de euro, nu de 2 - 3 miliarde de euro, cât va costa metroul clujean.

Comentarii Facebook