Noul Spital Regional de Urgență din Cluj se transformă din vis în realitate? Proiectul se va discuta în ședința Guvernului


Guvernul urmează să aprobe, printr-un proiect de lege, contractul de finanţare pentru realizarea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, în ședința de joi, 27 ianuarie. Proiectul se va construi pe un teren preluat de la Unitatea Militară din comuna Florești.

Contractul de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 305 milioane de euro, pentru susținerea obiectivului de investiții Spitalul Regional de Urgență Cluj, a fost semnat la data de 11 noiembrie 2021 la București, și în 15 noiembrie 2021, la Luxemburg.

În acest moment, Ministerul Sănătății se află în faza desemnării câștigătorului licitației pentru realizarea proiectului tehnic. După ce va fi elaborat proiectul tehnic, urmează licitația pentru atribuirea lucrărilor de execuție, etapă care s-ar putea încheia anul viitor.

Noul Spital Regional de Urgență Cluj va înlocui și prelua serviciile medicale oferite de Spitalul Clinic Județean de Urgență 

Cu excepția a două departamente de ginecologie și obstetrică care, potrivit Master Planului Regional pentru Servicii de Sănătate pentru Regiunea de Nord-Vest, vor rămâne în locația lor actuală, Noul Spital Regional de Urgență Cluj va înlocui și prelua serviciile medicale oferite de Spitalul Clinic Județean de Urgență.  Obiectivul va prelua, de asemenea, și un număr de servicii medicale terțiare din alte spitale din Cluj.

Cum va arăta Noul Spital Regional de Urgență Cluj

Unitatea sanitară va avea șapte niveluri: subsol, parter și cinci etaje. Spitalul va deservi regiunea de nord-vest a țării și va avea 849 de paturi, 19 săli de operație și va dispune de o tehnologie avansată, astfel încât să fie asigurate servicii medicale de urgență la cele mai înalte standarde, precum și un act medical de calitate superioară. Acesta va beneficia de un heliport și va avea 1.396 de locuri de parcare. Conform studiului de fezabilitate, suprafața construită va fi de 151.891 mp, cu o amprentă la sol de 28.883 mp. 

spital cluj 2.jpeg

Clădirea va oferi anumită flexibilitate de schimbare a utilizării sau adaptare a structurilor interne atunci când, așa cum se anticipează, trecerea la asistența ambulatorie, îngrijirea de zi și pe termen scurt se va dezvolta, iar nevoia paturilor tradiționale va scădea”, au explicat inițiatorii studiului de fezabilitate.

Despre acest spital se vorbește încă din anul 2009, însă nici astăzi nu au fost prezentate date foarte clare privind lansarea licitației. Ministerul Sănătății se află la etapa actuală în faza desemnării câștigătorului licitației pentru realizarea proiectului tehnic.

Comentarii Facebook