Noile tramvaie ce vor circula prin Cluj din iunie, dotate cu wireless

 

Primaria Cluj-Napoca a semnat marti, 27 martie, contractul privind achizitia noilor tramvaie. Acestea sunt produse de firma poloneza PESA.

Cele 12 tramvaie de ultima generatie achizitionate de Primarie, valoreaza fiecare 1,4 milioane de euro. In prezent, in Europa mai sunt inca 150 de tramvaie de genul celor care vor circula la Cluj-Napoca.

 

"Firma PESA a depasit 160 de ani de existenta si avem foarte multa experienta in domeniu. Asteptarile care vin din partea Clujului vor fi indeplinite, adica acelea de a avea un transport fiabil si silentios. Tramvaiele sunt vehicule cu multe facilitati tehnice si pentru asta trebuie ca si vatmanii sa fie persoane instruite. Acestia vor primi anumite lectii si indicatii in Polonia, de la ingineri specialisti", a spus presedintele PESA, Tomasz Zabaklicki.

 

Primarul Radu Moisil a mai spus ca pana la sfarsitul acestui an vor fi aduse 4 tramvaie din cele 12.

 

"Pana la 31 mai, cand este termenul de finalizare a liniei de tramvai Manastur - Piata Garii, va fi adus primul tramvai omologat. Promisiunea este pentru a aduce un tramvai, insa se pot aduce si mai multe, adica 4 tramvaie, dar angajamentul ferm este pentru unul. Repet ca aceste tramvaie nu sunt pe stoc, deci ele trebuie asamblate, trebuie produse. Ideea e ca nu vor functiona dintr-o data aceste tramvaie, ci pe rand. Vor circula atat tramvaie vechi, cat si noi", a mai precizat Radu Moisin.

 

"Numarul celor care vor beneficia de instruire speciala in Polonia este in jur de cinci, sase persoane", a precizat Liviu Neag, director RATUC.

 

Noilea tramvaie vor circula pe ruta strada Bucium (Manastur) - Piata Garii, primul tronson modernizat.

 

Asa arata tramvaiele care vor circula prin Cluj-Napoca, din toamna VIDEO


Firma castigatoare este SC Pojajzdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA din Polonia, care a oferit pretul de 6.400.000 lei fara TVA per bucata. Noile tramvaie vor avea un consum de numai 48,7 wh/t*km si o capacitate de 296 de calatori. Termenul de garatie este de 6 ani.


Valoarea totala a licitatiei a fost de 19 milioane de euro, adica 82,2 milioane de lei. Tramvaiele oferite de Astra Vagoane Arad, firma care a pierdut licitatia, ar fi costat 1,9 milioane de euro bucata.

 

Tramvaiele poloneze care vor fi cumparate de Primarie vor fi asamblate de o firma clujeana

 

Anca Baciu

Comentarii Facebook