Miercuri 23 Aprilie

Ministrul Educației, Daniel David, își pregătește „armele” împotriva dezinformării! Cum vrea să-i salveze pe tineri și seniori. Tik Tok, luat în vizor


Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat mai mulți pași prin care va „lupta” împotriva pseudoștiinței și a manipulărilor. 

Fostul rector UBB Cluj a precizat că se va semna un parteneriat cu CNA pentru realizarea unui Ghid privind Combaterea Conţinutului Ilegal în Online, care să fie diseminat şi discutat în şcoli şi universităţi.

Mai mult,  Daniel David  a iniţiat un parteneriat pentru realizarea de activităţi educaţionale de promovare a ştiinţei şi de control al pseudoştiinţei pe TikTok. 

CITEȘTE ȘI: Ministrul Educației, mesaj ferm despre telefoanele în școli: „Regulile sunt clare, trebuie doar aplicate!”

”Văd cu mare tristeţe în spaţiul public prea mulţi tineri şi seniori români inteligenţi, copleşiţi însă de manipularea pseudoştiinţei/pseudoreligiei, exprimată în agresivitate şi (adesea) în comportamente nedemne pentru un om”, afirmă Daniel David.

Totodată, ca urmare a unei întâlniri cu reprezentanţii TikTok România, s-a stabilit iniţierea unui parteneriat în cadrul căruia se vor realiza o serie de activităţi educaţionale de promovare a ştiinţei şi de control al pseudoştiinţei, inclusiv de a crea pe platforma TikTok spaţii educaţionale sigure, controlabile şi stimulative pentru copii (singuri şi/sau alături de părinţi şi profesori) şi adulţi.

În plus, pornind de la discuţiile preliminare avute în luna februarie a acestui an cu vicepreşedinta Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, ministrul Daniel David şi-a exprimat interesul pentru a iniţia două acţiuni la nivel european prin care:

1. educaţia-ştiinţa să pătrundă mai puternic în social media,

2. ocupaţiile/profesiile existente să fie corect prezentate cetăţenilor europeni.

Daniel David: „Educaţia nu mai este doar calea regală spre succesul social, ci devine şi principalul mecanism de protecţie şi valorificare a calităţilor umane pe care le avem”

”Potenţialul intelectual (de inteligenţă/creativitate) al românilor este comparabil cu al oricărei naţiuni din ţările mai dezvoltate. Dar acesta trebuie trecut prin educaţie pentru a-l valorifica în beneficiul naţiunii şi pentru a-i proteja pe oameni de irosirea/distorsionarea acestuia prin contaminarea cu pseudoştiinţă şi pseudoreligie. (...) În această manieră, educaţia nu mai este doar calea regală spre succesul social, ci devine şi principalul mecanism de protecţie şi valorificare a calităţilor umane pe care le avem”, a transmis Daniel David, notează news.ro. 

De asemenea, ministrul Educației a mai precizat că educația poate să redea șansa tinerilor și nu numai de a-şi folosi potenţialul bun pe care îl au în roluri prosociale.

„Văd cu mare tristeţe în spaţiul public prea mulţi tineri şi seniori români inteligenţi, copleşiţi însă de manipularea pseudoştiinţei/pseudoreligiei, exprimată în agresivitate şi (adesea) în comportamente nedemne pentru un om (formula zbierată «Bă!» este de cele mai multe ori o marcă în acest sens). M-aş bucura ca educaţia să le redea şansa de a-şi folosi potenţialul bun pe care îl au în roluri prosociale. De asemenea, văd pe unele reţele de socializare tineri din alte ţări care exemplifică aspecte educaţional-ştiinţifice (ex.: exerciţii interesante de matematică), în timp ce la noi, tinerii cu acelaşi potenţial ajung să exprime prea des lucruri caraghioase şi/sau nedemne pentru un om. Sper din nou ca educaţia să le redea şansa să-şi folosească potenţialul bun pe care îl au. De aceea am iniţiat astfel de demersuri educaţional-ştiinţifice: pentru a întări şi/sau a recupera potenţialul, respectiv demnitatea umană. Educaţia este aici pentru toţi cei care o caută”, a conchis Daniel David. 

Comentarii Facebook