Metroul Clujului chiar e de domeniul viitorului. Studiul de fezabilitate durează 27 de luni


Primăria Cluj-Napoca anunță că au fost depuse 5 oferte pentru realizarea Studiilor de pre-fezabilitate și fezabilitate pentru Metrou și Tren Metropolitan. Ciudat este că în 15 iulie primatul Emil Boc anunța că termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit pentru că se bat firmele pe acest contract, fiind 21 de oferte depuse. Acum au mai rămas numai 5.

Ne aflăm în faza depunerii ofertelor pentru realizarea studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate la metrou şi tren metropolitan. 21 de firme s-au înscris şi am prelungit termenul de la 1 iulie pe 30 iulie datorită clarificărilor solicitate de cei interesaţi, pentru a nu exista probleme, pentru a putea asigura echidistanţă, echilibru şi egalitate de tratament tuturor, astfel încât să permitem tuturor să se alinieze la start şi să depună oferte, deoarece este cel mai important proiect al Clujului pentru următorii 20 de ani. (...) Sursele de finanţare pentru metrou şi tren metropolitan sunt europene, naţionale, locale sau private. Suntem eligibili pentru metrou şi tren metropolitan pentru exerciţiul financiar european 2021-2027", a spus Emil Boc, în 15 iulie.

După 15 zile, primarul spune că sunt numai 5 oferte: 

Asocierea SWS Engineering Spa (Italia) -  SYSTRA (Franța) - METRANS Engineering SRL (România)

Asocierea Explan SRL (România)  - DR. SAUER and PARTENERS (UK)

Asocierea METROUL SA (România) - PADECO CO., LTD ( Japonia)

Asocierea EUROCERAD INTERNATIONAL SRL (România) - 3TI PROGETTI ITALIA- INGEGNERIA INTEGRATA S.p.A.(Italia)

EGIS RAIL SA (Franța)

Este un proiect foarte important pentru viitorul Clujului pentru că mobilitatea și componenta economică merg mână în mână. Pe de o parte, dacă nu ai mobilitate asigurată blochezi dezvoltarea economică, după cum dezvoltarea economică are nevoie de mobilitate alternativă la transportul tradițional. Trenul metropolitan e un instrument foarte răspândit în Uniunea Europeană și în marile orașe europene, încât nu trebuie decât să replicăm un model de bună practică, după cum orașe care trec de dimensiunea de 400.000 de locuitori, au deja metrou pentru a putea îmbunătăți calitatea vieții și a asigura alternativă de transport la mașină și pentru a promova tot ce înseamnă mobilitate nepoluantă. Metroul reprezintă una dintre soluții, alături de celelalte pe care le avem în  municipiul nostru. Decizia noastră e fermă și categorică de a ne axa pe tot ce înseamnă transport verde, pe tot ce înseamnă mobilitatea alternativă la mașină, pe tot ce înseamnă calitatea vieții pe încurajarea tehnologiilor nepoluante”, a precizat primarul Emil Boc.

Termenul estimat pentru evaluarea ofertelor depuse este de 3 luni, firma câștigătoare urmând să fie anunțată la începutul lunii noiembrie 2019. De asemenea, termenul prevăzut pentru realizarea studiilor este de 27 de luni din momentul anunțării firmei câștigătoare. 

Studiul va fi terminat numai în ianuarie 2022.

Proiectul metroului pare a fi în grafic, pentru că primarul Emil Boc a declarat de câteva ori că este un proiect pentru următorii 20 - 30 de ani și că va fi făcut după tehnologia viitorului.


Comentarii Facebook