Miercuri 24 Aprilie

Marius Nicoară acuză Consiliul Județean Cluj că sabotează Aeroportul, singura regie profitabil


Senatorul Marius Nicoară, fost președinte al Consiliului Județean Cluj, și cel care a demarat construcția noilor terminale de sosiri și plecări de la Aeroportul Cluj, acuză Consiliul Județean Cluj să sabotează Aeroportul, sigura regie extrem de profitabilă.

CJ Cluj vrea să schimbe Consiliul de Administrație, numit în baza recomandărilor unui expert independent, cu Lăpușan Mihai Răzvan, avocatul personal al lui Alin Tișe, președintele CJ Cluj, și cu ”tatăl angajatei d-lui Lăpușan, dl Daniel Persu”, precizează Marius Nicoară.

În mod suspect, avocata Andrada Perșu, fiica lui Daniel Perșu, a anunțat în cursul zilei miercuri, la ora 17.00, că s-a retras din firma de avocatură SCA Lăpușan&Partners. Daniel Perșu, fost comandor militar care a condus o bază de elicoptere din apropierea Aeroportului, este propus de Alin Tișe membru în CA la Aeroportul Cluj. Prin numirea celor doi, a lui Daniel Perșu și a avocatului Lăpușan, Alin Tișe ar deține controlul absolut la Aeroport, dar Tișe susține că alte persoane nu au vrut să își asume funcțiile.

Doresc să fac un apel public catre Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, dl Marius Mînzat, prin care îi solicit în mod imperativ să respecte legile țării în exercitarea atribuțiilor funcției pe care o ocupă și cu precădere atunci când propune sau inițiază spre aprobare în plenul Consiliului Județean Cluj proiecte de hotărâre.

Consider că motivele de revocare a celor 4 membri provizorii din Consiliul de Administrație al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj R.A. (dl Federiga Viorel, dl Popa Irimie, dl Pop Ioan și dna Konnert Agnes) sunt ilegale și nejustificate conform prevederilor OUG nr. 109/2011 art.5, art.12 alin (3) și alin (4), alin (6)și 60 alin.(1) și art. 64^1 alin (1) și alin (2), cu atât mai mult că aceeași membri au fost selectați ca îndeplinind competențele necesare de administratori de către însuși Consiliul Județean Cluj.

Sub conducerea celor 4 persoane, a căror revocare este acum cerută pe motive de nerespectare a obligațiilor din mandat, Aeroportul a înregistrat o creștere importantă a traficului de pasageri de la 1.880.000 la aproape 3.000.000 de pasageri. În mandatul lor de 2 ani, Aeroportul a înregistrat un profit de aproximativ de 8 milioane de euro reflectat în dividente de peste 2,2 milioane de euro pentru Consiliul Județean Cluj.

Înlocuirea membrilor actuali ai Consiliului de Administrație care au astfel de rezultate performante și numirea avocatului personal al lui Alin Tișe, respectiv dl Lăpușan Mihai Răzvan și tatăl angajatei d-lui Lăpușan, dl Daniel Persu, consider ca e un abuz. Mai mult, este o încălcare flagrantă a legii nr. 111/2016 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice numirea acestora fără o selecție prealabilă, când există alți candidați selectați în urma procedurii de selecție organizată de Consiliul Județean Cluj.

Consiliul Județean Cluj a plătit un expert independent pentru selecția administratorilor Aeroportului care a făcut parte din comisia de selecție și deși există membri desemnați în urma procedurii desfășurate în baza OUG nr. 109/2011, au fost stabilite persoanele anterior menționate după niște criterii total subiective și în mod ciudat, apropiate Președintelui Consiliului Județean Cluj.

În ultimele 18 luni, Consiliul Județean Cluj a blocat în mod constant activitatea Aeroportului, neaprobând proiecte pentru acesta, cum ar fi de exemplu proiectul pentru realizarea unui terminal cargo și proiectul intermodal pentru pasageri și marfă.

Consider că Aeroportul este cea mai importantă și profitabilă regie autonomă a Consiliului Județean Cluj dintre regiile și unitățile subordonate Consiliului Județean Cluj și nu poate fi lăsată la îndemâna capriciilor, mofturilor și intereselor personale ale unor conducători care nu doresc să respecte legile României în activitatea lor”, a precizat Nicoară.

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tișe, a spus l-a ales pe Lăpuşan din sutele de avocaţi clujeni pentru că: ”Nu au dorit avocaţii, e foarte greu să găseşti persoane care să vrea să intre în acel circ de la Aeroport. Am căutat un avocat care să dorească, să fie bine pregătit, dar nimeni nu vrea să intre în mocirla de la Aeroport. Avocaţii sunt profesionişti, trebuie să-şi facă datoria. Am apelat la oameni pregătiţi profesional. N-are nicio legătură cu faptul că mi-a fost avocat mie, a fost avocat la nu ştiu câte persoane”, potrivit Adevărul.ro.

Interesant este că la firma de avocatură a lui Lăpușan a mai lucrat până în 2014 și Călin Tuluc, consilier județean PNL, și apropiat al lui Alin Tișe.

Comentarii Facebook