Marga a "uitat" sa scrie in CV ca a fost politruc comunist. Stiri de Cluj va prezinta dovezile


Ministrii cabinetului Ponta au probleme la CV. Daca cei de la Educatie scriu cu greseli de gramatica sau si-au trecut studii pe care nu le-au facut niciodata, Andrei Marga a "uitat" complet de Partidul Comunist Roman.

Trecutul lui Andrei Marga ascunde o functie pe care actualul sef al diplomatiei romanesti a incercat sa o ascunda. Andrei Marga nu a trecut in CV-ul sau, aflat pe pagina oficiala de interne a Ministerului Afacerilor Externe, faptul ca in perioada de dinainte de 1989 a ocupat o functie de demnitate in aparatul comunist. Andrei Marga a ocupat functia de presedinte al Consiliului Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din centrul Universitar Cluj, in perioada 1972-1975.

 

 

Legatura de rudenie dintre Andrei Marga, prin sotia acestuia Delia, si un activist important de la varful puterii comuniste a fost dezvaluita de Evenimentul Zilei, AICI. Stiri de Cluj va prezinta in exclusivitate documentele aflate in arhiva UASCR, care facea parte integranta din arhiva PCR Cluj.

Marga nu a trecut in CV faptul ca a fost presedinte UASCR

Daca ar fi sa ne luam dupa CV-ul lui Andrei Marga, cariera fostului rector al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj a inceput abia dupa 1989, odata cu instaurarea democratiei in Romania. Marga sustine in CV-ul sau, la rubrica functii detinute, ca din 1990 a fost decan al Facultatii de Istorie si Filozofie din cadrul UBB Cluj. Niciun cuvant, insa, despre functia de presedinte pe care a detinut-o la UASCR Cluj, timp de aproape patru ani.

Faptul ca functia lui Marga era deosebit de importanta in aparatul comunist o dovedesc arhivele. Andrei Marga semna decizii de premiere a unor angajati ai UASCR sau dicta politica de cadre a partidului. UASCR Cluj dispunea in perioada invocata, de un fond banesc in valoare de 1,2 milioane de lei, ceea ce insemna in jur de 100.000 de dolari. Din acesti bani se organizau tabere la mare sau la munte, la care participau studentii premianti sau cei care se remarcau in activitatea politica si ideologica, dar si premierea unor angajati.

 

 

 Foto - Membrii Biroului Consiliului UASC (Uniunea Asociatiilor Studentilor Comunisti) Cluj

 

Intr-o adresa din 2 noiembrie 1972, Andrei Marga dispunea premierea directorului Casei de Cultura a Studentilor, un anume Laurentiu Hodorog cu suma de 500 de lei. Motivul: "Activitatea fructuoasa desfasurata in perioada din urma". Tot presedintele Andrei Marga arata si cum se va plati suma. "300 de lei din fondurile speciale extrabugetare si 200 de lei din fondul de premii", se mai arata intr-un document al vremii.

Studentii trebuiau instruiti politic din cuvantarile lui Nicolae Ceausescu

Nici activitatea politico-idelogica nu era evitata de Andrei Marga. Cu ocazia unei adunari politice, Andrei Marga a luat cuvantul. Pe langa problemele legate de munca patriotica si repartizarea studentilor pentru efectuarea practicii de vara, celebrele saptamani cand fiecare student era trimis la munca campului, Marga combatea puternic si pe frontul politico-ideologic, cerand ca la sedintele politice sa participe si activistii comunisti din aparatul central sau local.

"In ceea ce priveste activitatea politico-ideologica e nevoie ca activitatea politica din asociatiile studentesti sa fie in concordanta cu necesitatile reale. La informarile politice sa participe activistii cu munci de raspundere pe linie de partid si de stat", scria Andrei Marga.
 
Din functia pe care o avea, Andrei Marga coordona direct comisiile politico-ideologice, profesionale, pentru probleme educative si de asistenta sociala, pentru probleme culturale, pentru munca patriotica si serviciul de contabilitate al UASCR.

Printre problemele politice care erau dispuse a se studia si aprofunda erau si celebrele discursuri ale tovarasului Nicolae Ceausescu. "Expunerea tovarasului Nicolae Ceausescu la plenara CC al PCR din 1971; Expunerea tovarasului Nicolae Ceausescu la Plenara CC a PCR din 1973; Hotarea Plenarei din 1973, etc". Documentele vorbesc de la sine si nu mai este nevoie sa trecem in revista toate tampeniile care erau turnate in urechile studentilor, obligati sa participe la aceste sedinte saptamanale.

 

 

 

 

Comentarii Facebook