Mai mulți studenţi clujeni de la UBB Cluj și UTCN au ocupat curtea Facultăţii de Sociologie într-un protest pro-palestinian-FOTO


Studenții au instalat o tabără de corturi pe termen nedeterminat în curtea facultăți, după modelul celor instalate de studenții din București, și cer oprirea colaborării universităților cu mai multe firme despre care spun că profită de pe urma genocidului din Gaza. Există și o listă de revendicări.

Corturi de protest montate destudenții bucureșteni

proteste pro palestina bucuresti.jpg

Mai mulți studenți de la Universitatea "Babeș-Bolyai" și de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au ocupat, vineri după-amiază, curtea Facultății de Sociologie și Asistență Socială pentru o perioadă nelimitată și au instalat o tabără, solicitând responsabilitate instituțională și dezinvestire imediată din partea celor două universități față de orice entitate implicată în sau beneficiind de pe urma genocidului în desfășurare în Fâșia Gaza. Studenții au prezentat o listă de șapte revendicări adresate conducerii universităților, cerând încetarea imediată a colaborării cu mai multe companii.

„În după-amiaza zilei de 24 mai, un grup de studenți ai Universității Babeș-Bolyai (UBB) și ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), reuniți sub numele de Studenți clujeni pentru Palestina/Cluj Students for Palestine, au ocupat curtea Facultății de Sociologie și Asistență Socială și au organizat o tabără pentru o perioadă nelimitată în solidaritate cu poporul palestinian. Studenții solicită celor două universități, și nu numai, responsabilitate instituțională și dezinvestire imediată față de orice entitate implicată în sau care profită de pe urma genocidului în desfășurare în Fâșia Gaza”,  se arată într-un comunicat de presă transmis de organizație.

Acțiunea este un răspuns la „lipsa de inițiativă” de până acum a universităților de a lua măsuri instituționale disponibile „pentru a se poziționa de partea justiției și de a contribui la prevenirea comiterii crimei de genocid în Fâșia Gaza”, în conformitate cu măsurile provizorii indicate de Curtea Internațională pentru Justiție (CIJ) din 26 ianuarie 2024. Toate statele și instituțiile publice trebuie să respecte obligațiile lor legale și să ia toate măsurile disponibile, fie în mod unilateral, fie colectiv, pentru a se asigura că Israelul respectă decizia Curții și implementează pe deplin și fără întârziere măsurile provizorii impuse de aceasta.

Prin această inițiativă, studenții doresc să își arate solidaritatea cu poporul palestinian pentru siguranța și dreptul de a trăi. Protestatarii subliniază că, în cele peste șapte luni de atacuri și bombardamente israeliene asupra populației palestiniene, nicio universitate nu a mai rămas în picioare în Fâșia Gaza, iar distrugerea și pierderea de vieți umane continuă și în prezent. Numărul morților continuă să crească, cu aproximativ 35.000 de palestinieni raportați ca fiind uciși, la care se adaugă nenumăratele victime de sub dărâmături.

„Ocupăm Facultatea de Sociologie și Asistență Socială pentru că nu putem rămâne impasibili în fața acestei situații și, din poziția noastră de studenți, transmitem clar și răspicat că nu vom continua să permitem universităților din care facem parte să nu ia măsuri și astfel să continue să fie complice la genocid”, au declarat protestatarii.

Iată și lista celor şapte revendicări radicale adresate conducerii Universităţii ”Babeş-Bolyai” şi Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca:

”1. Demilitarizarea universităţilor. Cerem oprirea colaborărilor universitare cu industria militară. Solicităm încetarea oricărei colaborări dintre UTCN şi compania de armament Lockheed Martin, care contribuie la genocidul în desfăşurare din Fâşia Gaza. În conformitate cu hotărârile preliminare emise de către Curtea Internaţională de Justiţie de investigare a unei plauzibile crime de genocid, considerăm că orice colaborare dintre o universitate şi o companie producătoare de armament este o încălcare a legislaţiei internaţionale şi este incompatibilă cu valorile şi misiunea pe care mediul academic şi le însuşeşte şi le promovează. Revendicăm universitatea drept un spaţiu destinat cunoaşterii şi nu militarizării.

2. Boicotul genocidului şi al ocupării ilegale. Cerem oprirea colaborărilor universitare cu companii şi instituţii implicate în afaceri cu complexul militar israelian sau companii/instituţii care contribuie la susţinerea ocupărilor ilegale din Cisiordania şi Ierusalim. Solicităm:

a. sistarea parteneriatelor de practică şi sposorizări dintre UTCN şi Siemens, respectiv UBB şi Siemens, companie implicată în proiectul EuroAsia Interconnector şi investitor în aşezările ilegale din Palestina ocupată.

b. încetarea colaborării, pornind de la sponsorizarea a trei programe de studii în cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică, dintre UBB şi NTT Data, care lucrează cu armata israeliană;

c. anularea parteneriatului dintre UTCN şi Alstom SA şi a acordurilor de practică dintre Facultatea de Litere din cadrul UBB şi Alstom SA, companie implicată în proiecte de expansiune a ocupărilor israeliene ilegale din Ierusalimul de Est;

d. boicotul academic. Cerem întreruperea parteneriatelor cu universităţile din Israel, parte integrantă a complexului militar israelian, cu rol în susţinerea ocupării ilegale a teritoriilor palestiniene şi în violarea drepturilor omului. UBB colaborează cu universităţile israeliene prin proiecte Erasmus şi prin parteneriate interuniversitare, iar Guvernul României a semnat în 2020 un acord bilateral de cooperare cu Guvernul statului Israel privind cooperarea în domeniile educaţiei, ştiinţei, culturii, tineretului şi sporturilor.

3. Transparenţă faţă de studenţi şi cetăţeni. Cerem ca universităţile să facă publice într-un mod transparent toate legăturile cu companii sau instituţii implicate în zone de conflict. Cerem ca universităţile să dezvolte un sistem de audit intern, în care să fie implicaţi şi studenţii, pentru a evalua colaborările cu entităţi care operează în zone de conflict şi care ar putea fi parte directă sau indirectă la crime de război sau crime împotriva umanităţii.

4. Solidaritate cu studenţii palestinieni. Cerem ca UBB şi UTCN, dar şi universităţile, în general, să pună la dispoziţie locuri dedicate pentru studenţii palestinieni refugiaţi în România ca urmare a genocidului din Fâşia Gaza. Suntem solidari cu toţi profesorii şi studenţii palestinieni, victime ale ocupaţiei israeliene, cărora le este refuzat dreptul la educaţie. Cerem universităţilor să acţioneze în conformitate cu angajamentul lor pentru sprijinirea mediului academic internaţional şi susţinerea şi promovarea libertăţii academice şi să sprijine studenţii şi cadrele didactice refugiaţi în urma genocidului din Fâşia Gaza.

5. Sancţionarea rasismului şi islamofobiei în universitate. Cerem ca UBB şi UTCN şi, în general, universităţile să includă sancţionarea şi combaterea islamofobiei în politicile lor interne privitoare la combaterea discriminării. Cerem sancţionarea cadrelor universitare care au emis declaraţii rasiste faţă de populaţia din Fâşia Gaza sau arabă, în general.

6. Sistarea fondurilor europene de cercetare pentru proiecte care încalcă legislaţia internaţională. Solicităm universităţilor şi cadrelor didactice să se alăture apelului iniţiat de 500 de universitari europeni care au înaintat un apel către UE să înceteze finanţarea proiectelor de cercetare «care pot, direct sau indirect, să încalce dreptul internaţional şi drepturile omului», în special în ceea ce priveşte finanţarea substanţială pentru cercetare pe care UE o oferă instituţiilor din Israel.

7. Solidaritate cu studenţii care au fost reprimaţi de universităţile europene. Cerem UBB şi UTCN şi, în general, universităţilor să chestioneze universităţile partenere care au reprimat violent protestele studenţilor (ex. Universitatea din Amsterdam, Universitatea din Viena, Leipzig şi Berlin) şi să întreprindă o anchetă internă,cu participarea şi a reprezentanţilor studenţilor, în legătură cu modul în care a fost restricţionat dreptul la liberă exprimare şi manifestare a studenţilor din aceste universităţi. Rezultatele acestei anchete vor fi apoi prezentate studenţilor, care vor decide dacă colaborarile cu aceste universităţi vor continua”.


Comentarii Facebook